• 瀏覽: 44,538
  • 回覆: 117
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 touya08 於 2023-2-1 08:23 發表
應該同老世講, 政府都己經解除咗防疫限制, 只係傷風感冒自己想返工就返工, 法例無話病咗唔可以返工喎, 仲要扣年假?? short short地
跟足勞工例法例 . 醫生紙四日以上咪有部份人工 .

小過 4 日就 no pay .

其實條數都唔個d老細識唔識計, 呢個病雖則可視為普通傷風感冒, 但其傳染力係感冒數10倍, 真係可以一粒老鼠屎足以令一間食肆眾伙計集體唔使番工, 又何苦呢

員工自己選擇跟定唔跟啦

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2023-2-1 13:36 發表

跟足勞工例法例 . 醫生紙四日以上咪有部份人工 .

小過 4 日就 no pay .
有D高尚香港人,話病假一定要有錢喎!
少個崩都上新聞上東張投訴!

呢D咪高尚香港人囉!

引用:
原帖由 睇天做人 於 2023-2-1 09:35 發表
舉白紙叫復常,之後大吊病左要返工, 黃絲膠網 槍撈屍 標準

講得好啱

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-2-1 12:45 發表
呢個問題新聞講左幾日,我都想講!

TVB新聞話有個女人中左,睇唔到醫生拿不到病假紙 (因為醫生唔睇新冠病人),咁你得兩個選擇

1,為左生計,如果個人係精神既,咪照返工
2,如果真係好唔舒服,咪嚮屋企休息,被扣薪都無辦法

就係咁簡單,我都唔明點解咁多高尚香港人投訴這又投訴那!

香港人
之前確診左
強迫放病假又嘈

而家確診左
唔強迫放病假又嘈

嘈嘈嘈

預咗喇!
點會長期咁著數?

引用:
原帖由 nlnl2020 於 2023-2-1 14:41 發表

之前確診左
強迫放病假又嘈

而家確診左
唔強迫放病假又嘈

嘈嘈嘈
佢地而家嘈,係因為唔使隔離所以確診病假無錢

之前點解確診嘈,我就唔知了,刁民既野乜叉都嘈架啦

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-2-1 06:04 發表
【本報訊】近年飲食業界大受打擊,稻苗飲食專業學會會長徐汶緯表示,自從本港放寬社交距離措施後,農曆新年生意有增長,而絕大部分市民的防疫心態都較放鬆,例如用膳期間去洗手間,或會忘記戴口罩。惟他指出,由於當局周一才取消隔離令,因此近來的遊客生意未見顯著增多,只佔整體生意額不足5%。

係咪而家即係個員工確疹, 如果攞唔到病假, 陽左返唔到工就要扣自己的有薪假? 一個普通打工仔, 會有幾多日有薪假咁樣去扣 ...
疫情前你唔會傷風感冒?

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2023-2-1 15:00 發表

疫情前你唔會傷風感冒?
疫情三年,反而一次感冒也沒有

可能帶口罩關係

又要復常, 又要好似以前咁放足5日病假, 邊有可能!

引用:
原帖由 joeyeung90 於 2023-2-1 15:00 發表

疫情前你唔會傷風感冒?
如果有二個同事, 一個只係普通傷風感冒, 另一個擺明就係陽左, 你估的人會驚邊個多的? 😆😆😆

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-2-1 15:39 發表

如果有二個同事, 一個只係普通傷風感冒, 另一個擺明就係陽左, 你估的人會驚邊個多的? 😆😆😆
2個都唔會驚

引用:
原帖由 golfboy 於 2023-2-1 12:45 發表

你又曲線話習大大向A4跪紙
何必將自己睇法強加於我呢?!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]