• 瀏覽: 44,587
  • 回覆: 117
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-2-1 06:04 發表
【本報訊】近年飲食業界大受打擊,稻苗飲食專業學會會長徐汶緯表示,自從本港放寬社交距離措施後,農曆新年生意有增長,而絕大部分市民的防疫心態都較放鬆,例如用膳期間去洗手間,或會忘記戴口罩。惟他指出,由於當局周一才取消隔離令,因此近來的遊客生意未見顯著增多,只佔整體生意額不足5%。

係咪而家即係個員工確疹, 如果攞唔到病假, 陽左返唔到工就要扣自己的有薪假? 一個普通打工仔, 會有幾多日有薪假咁樣去扣 ...
攞唔到病假紙,咁樣處理好正常喎

飲食業員工確診左後分分鐘係長大假

依家反為唔放心堂食,會盡量食少d

咪唯有少D去食肆

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-2-1 06:04 發表
【本報訊】近年飲食業界大受打擊,稻苗飲食專業學會會長徐汶緯表示,自從本港放寬社交距離措施後,農曆新年生意有增長,而絕大部分市民的防疫心態都較放鬆,例如用膳期間去洗手間,或會忘記戴口罩。惟他指出,由於當局周一才取消隔離令,因此近來的遊客生意未見顯著增多,只佔整體生意額不足5%。

係咪而家即係個員工確疹, 如果攞唔到病假, 陽左返唔到工就要扣自己的有薪假? 一個普通打工仔, 會有幾多日有薪假咁樣去扣 ...
食屎撚又話唔帶口罩!乜都講晒現實係食客對你無信心

而家仲要快測???
9知係唔係確診

唔出街食咪得,等疫情好喲先啦!依家周街都係病毒!
外國大陸出街都可以遠離人群,香港條街咁多人避都避唔倒,一係留家一係出走香港啫!

呢個問題新聞講左幾日,我都想講!

TVB新聞話有個女人中左,睇唔到醫生拿不到病假紙 (因為醫生唔睇新冠病人),咁你得兩個選擇

1,為左生計,如果個人係精神既,咪照返工
2,如果真係好唔舒服,咪嚮屋企休息,被扣薪都無辦法

就係咁簡單,我都唔明點解咁多高尚香港人投訴這又投訴那!

香港人

引用:
原帖由 睇天做人 於 2023-2-1 09:35 發表
舉白紙叫復常,之後大吊病左要返工, 黃絲膠網 槍撈屍 標準
你又曲線話習大大向A4跪紙

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-2-1 12:45 發表
呢個問題新聞講左幾日,我都想講!

TVB新聞話有個女人中左,睇唔到醫生拿不到病假紙 (因為醫生唔睇新冠病人),咁你得兩個選擇

1,為左生計,如果個人係精神既,咪照返工
2,如果真係好唔舒服,咪嚮屋企休息,被扣薪都無辦法

就係咁簡單,我都唔明點解咁多高尚香港人投訴這又投訴那!

香港人
又話感冒啫

又話復常

點解醫生唔睇新冠病人?

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-2-1 12:55 發表

又話感冒啫

又話復常

點解醫生唔睇新冠病人?
醫護界好多都Y
係佢地一早話係感冒
但而家佢都又話唔睇新冠
你咪問返醫生點解囉!

不過大量羊羊去飲茶

e生好慷慨咁寫病假㡬日,通常2-3日,再多d病假要睇多次e生。一次寫病假足7日,病情嚴重
或者是臨時工,冇e保所以唔去私家診所,公院排隊耐嫌麻煩唔去睇e生,咁樣先至冇病假紙
正正常常,點會冇病假紙

引用:
原帖由 ttyiu 於 2023-2-1 10:15 發表
大家每天指定動作都要去食肆地方,食客樓面及廚房都可以有陽,無論堂食外賣都有機會賴野
3年冇堂食,岩先入左糟糕灣過年放出黎,都好難避

引用:
原帖由 ballking113 於 2023-2-1 12:55 發表

又話感冒啫

又話復常

點解醫生唔睇新冠病人?
之前果個"共赴黃泉", 扮晒夠做咁出嚟兇的私家醫院, 叫佢地要接收新冠病人, 點解佢而家又唔出嚟兇下的私家醫生, 要所有私家醫生都接睇新冠病症?

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]