• 瀏覽: 51,374
  • 回覆: 5
  • 追帖: 1
+14
引用:
原帖由 supremeabc 於 2023-1-31 20:50 發表
中國終於兔氣揚眉 ! 越打壓越成長 !

電影《流浪 ...
有量子晶片就唔再需要EUV光刻機,加埋AI技術同5G,中國已經有能力生產自主運算無人軍備。

引用:
原帖由 laws168168 於 2023-1-31 20:55 發表
現今的計算機已發展到極限,
量子計數機才是未來。
其實電腦語言都應該大幅進化,要減少運算降低電腦負荷。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 22:55 發表

救命
EUV為5nm或以下而製造,而現今4同5nm製程嘅晶片都有同樣問題就係發熱量驚人,成品率低。3nm更好容易發生短路,達到物理界限。係咪真係要做到咁細,用高價換嗰小小性能呢?

引用:
原帖由 平等的水杯 於 2023-2-1 13:03 發表

差別很大5和3,想想是細多少?60%喎,越細越省電,同一size運算能力高一倍
易短路,散熱難,成品率低,成本高。

引用:
原帖由 平等的水杯 於 2023-2-1 18:04 發表

已經有新技術解決短路問題,一般越細技術上發熱越少,成品率已經可以出貨水平,下一個apple cpu已經係3nm
3nm所指嘅係線與線之間嘅距離,當每條線都因電流而發熱就好似電暖爐所有發熱線黐埋一齊咁,熱源集中係一點,熱到爆炸。冇錯nm數字越細代表線路行程縮短有助減少電阻從而降低發熱量,但熱源集中已經係不爭嘅事實,水冷都攪唔掂,行十分鐘就熱到降頻。Apple 岀3nm CPU冇問題呀,但肯定唔會行盡囉,效能唔會提升,但售價就大幅飆升囉。

引用:
原帖由 平等的水杯 於 2023-2-1 19:36 發表

係技術上越細電流需求行得越少,所以細同大比做同一樣野發熱會少咗,不過裡面會有其他因素,但如果只係nm上比較,細一定比較好
我覺得簡化軟件運作計算量更實際

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]