• 瀏覽: 51,302
  • 回覆: 313
  • 追帖: 1
+14
引用:
原帖由 GATEWAY2010 於 2023-1-31 21:20 發表

悟空反轉天宮
意味著科技界反轉突破
叫大聖爺

引用:
原帖由 launch_date 於 2023-2-1 14:11 發表

咩量子電腦,講咗N年
原形機都無人見過~~就話大量生產
張圖已經係量子電腦實物喎

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-2-1 14:30 發表

易短路,散熱難,成品率低,成本高。
已經有新技術解決短路問題,一般越細技術上發熱越少,成品率已經可以出貨水平,下一個apple cpu已經係3nm

引用:
原帖由 平等的水杯 於 2023-2-1 18:04 發表

已經有新技術解決短路問題,一般越細技術上發熱越少,成品率已經可以出貨水平,下一個apple cpu已經係3nm
3nm所指嘅係線與線之間嘅距離,當每條線都因電流而發熱就好似電暖爐所有發熱線黐埋一齊咁,熱源集中係一點,熱到爆炸。冇錯nm數字越細代表線路行程縮短有助減少電阻從而降低發熱量,但熱源集中已經係不爭嘅事實,水冷都攪唔掂,行十分鐘就熱到降頻。Apple 岀3nm CPU冇問題呀,但肯定唔會行盡囉,效能唔會提升,但售價就大幅飆升囉。

引用:
原帖由 arsenal2046 於 2023-1-31 21:17 發表

如果有留意中國半導體嘅呀
幾乎每年都會話即將生產量子電腦晶片
係嘅係嘅,呆灣最犀利啦

引用:
原帖由 se7endays 於 1-2-2023 10:24 發表

中國量子計數機已經唔係理論階段,已經可以技術成熟產品! 

中國嘅發展關啲移英BNOer 咩事呀? 你都係繼續送外賣啦!英國地鐵車廂都未上到網啦!
新線上到啦,E你沙8線得呀

引用:
原帖由 k514 於 1-2-2023 10:54 發表

吓2g手機只係打出打入,駛鬼咁大部,咁你都撳唔到,你真係幾廢喎
果時有D機形細到手大D都渣唔穩,用compaq win ce大芒電話會比人笑

引用:
原帖由 平等的水杯 於 2023-2-1 18:04 發表

吓?
你見識都好淺。

引用:
原帖由 denden881 於 2023-2-1 17:38 發表

叫大聖爺
應該非常之有用!
仲有排用𠻹!

引用:
原帖由 onepunchman101 於 2023-2-1 18:52 發表

吓?
你見識都好淺。
其實又唔見得你識啲咩嘢喎

引用:
原帖由 BIBIJI 於 2023-2-1 18:30 發表

3nm所指嘅係線與線之間嘅距離,當每條線都因電流而發熱就好似電暖爐所有發熱線黐埋一齊咁,熱源集中係一點,熱到爆炸。冇錯nm數字越細代表線路行程縮短有助減少電阻從而降低發熱量,但熱源集中已經係不爭嘅事實,水冷都攪唔掂,行十分鐘就熱到降頻。Apple 岀3nm CPU冇問題呀,但肯定唔會行盡囉,效能唔會提升,但售價就大幅飆升囉。
係技術上越細電流需求行得越少,所以細同大比做同一樣野發熱會少咗,不過裡面會有其他因素,但如果只係nm上比較,細一定比較好

吹水就天下無敵

引用:
原帖由 kingkong_hk 於 2023-2-1 18:37 發表

新線上到啦,E你沙8線得呀
你想講 伊利沙伯線? 

引用:
原帖由 se7endays 於 1-2-2023 19:39 發表

你想講 伊利沙伯線? 
係囉

美國話乜都唔知

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]