• 瀏覽: 4,363
  • 回覆: 21
+2
涉法院旁聽期間拍手判囚3月 六旬婦今放棄上訴即時服刑

趙美英

六旬婦人趙美英去年初涉在法院旁聽期間拍手,並在庭內說出「呢個係法庭嚟咩」及「包青天嚟審喇」等字句以批評裁判官,她經審訊後被裁定發表煽動文字罪成,被判囚3個月。她原定今到高等法院提出定罪上訴,但獲准保釋等候上訴的她到庭後表示放棄定罪上訴,黎婉姫法官隨即撤銷其上訴申請,下令她需即時服刑。

67歲女上訴人趙美英報稱無業,她被控於2022年1月4日,即前支聯會副主席鄒幸彤六四案裁決當日,在西九龍裁判法院第三庭發表煽動文字,意圖引起對香港司法的憎恨、藐視或激起對其離叛,或慫使他人不守法或不服從合法命令。

裁判官鄭念慈去年10月判刑時指,趙美英在裁判官作出警告後,仍肆無忌憚地批評裁判官,行為影響司法公正、司法莊嚴及法庭運作,而她在眾目睽睽之下在庭內說出「我都有拍手」、「依家呢個係法庭嚟咩」及「包青天嚟審喇」等字句,明顯指裁判官不公正、不依法律、亂判案件,肯定絕非一時失言或情緒宣洩,故裁定她發表煽動文字罪成,判囚3個月。

法庭記者:劉曉曦
👉🏽旁聽師伏法!🤣
乜唔係話黃絲都係年青有為架咩?典解呢件yellow object 咁老嘅?🤭😌

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 拍手判囚3月-六旬婦今放棄上訴即時服刑

一個onL9大媽
但係唔係傳說中會擋子彈

目的都係等過埋年先入去受啫

依家先入去,無咗雞翼,唔知有冇羊腩煲🤣😂🤣😂🤷‍♂️

引用:
原帖由 修羅刀下證菩提 於 2023-1-31 15:52 發表
老天使

手足有福了, 可以驅風
粗粗地,啱晒手足

過年唔入,而家入無雞脾啦~~~

係咪精神病人嚟㗎,帶佢去睇精神科畀醫生評估下好喎,拉佢坐監治標不治本唔係辦法㗎

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-1-31 15:34 發表

趙美英

六旬婦人趙美英去年初涉在法院旁聽期間拍手,並在庭內說出「呢個係法庭嚟咩」及「包青 ...
又英又美..一定係外國勢力...

冇腦曱甴,自取其獄

廢老收錢玩出喎

黃撚口中無業廢老
好可惜黃撚又啞了

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-1-31 15:34 發表

趙美英

六旬婦人趙美英去年初涉在法院旁聽期間拍手,並在庭內說出「呢個係法庭嚟咩」及「包青 ...
呢D就真係唔尊重法庭啦,抵坐啦 

引用:

趙美英

呢隻黃狗廢老,改個名都衰過人,天生洋奴走狗

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-1-31 16:13 發表

粗粗地,啱晒手足
黃狗手joke最鍾意呢類驅風老藕

主題標籤 #裁判法院
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]