• 瀏覽: 27,234
  • 回覆: 159
+4
行政長官李家超今早出席行政會議前見記者,表明不同意成立獨立調查委員會,以檢討政府在 3 年抗疫工作當中的表現,並指新一屆政府上任 7 個月以來,已經開展不同「優化工作」應對疫情。李家超又說,會等到冬季流感高峰期過後,才會考慮是否取消口罩令。

行政長官李家超今早出席行政會議前見記者,表明不同意成立獨立調查委員會,以檢討政府在 3 年抗疫工作當中的表現,並指新一屆政府上任 7 個月以來,已經開展不同「優化工作」應對疫情。李家超又說,會等到冬季流感高峰期過後,才會考慮是否取消口罩令。
對於第二階段通關安排,李家超表示政府目標是盡快實現全面通關,包括增加口岸數目,取消每日出入境人數限額,以及取消核酸要求。李家超並指,有信心「好快」就會達成以上目標,期望很快有好消息公布。

特首講野啦! 冬季流感高峰期幾時完?

新聞來源連結:
https://hk.news.yahoo.com/李家超-口罩令-通關-不同意-獨立調查委員會-檢討抗疫-021700025.html

快啲唔洗戴口罩啦

現在就應取消口罩令,內地亦無必須帶口罩的規定。

希望3月

引用:
原帖由 豬仔會爬樹 於 2023-1-31 10:22 發表

行政長官李家超今早出席行政會議前見記者,表明不同意成立獨立調查委員會,以檢討政府在 3 年抗疫工作當中的表現,並指新一屆政府上任 7 個月以來,已經開展不同 ...
冬季流感高峰期 . 每年都有 .

係咪以後 . 每年呢個時間 , 都要執行口罩令 ? 

2月4日立春

應該3月

引用:
原帖由 隔夜忠心的馬 於 2023-1-31 10:40 發表
現在就應取消口罩令,內地亦無必須帶口罩的規定。
你試下坐高鐵 . 你唔戴 . 類似保安既人員 , 企係你隔離 . 睇住你戴好至走開 .

應該3月已過流感高峰期。

比卡超政府做事畏首畏尾

引用:
原帖由 再來荷蘭橙 於 2023-1-31 10:46 發表

你試下坐高鐵 . 你唔戴 . 類似保安既人員 , 企係你隔離 . 睇住你戴好至走開 .
大陸同澳門,係街完全唔洗戴,無人會理你。香港而家係一刀切逼你,防防下廢炎,變左防流感

真係可笑!

引用:
原帖由 falconV8 於 2023-1-31 10:47 發表
應該3月已過流感高峰期。
如果防流感,99%的人都根本無需要被逼戴口罩

完全係多餘同折磨

引用:
原帖由 317248118 於 2023-1-31 11:11 發表

大陸同澳門,係街完全唔洗戴,無人會理你。香港而家係一刀切逼你,防防下廢炎,變左防流感

真係可笑!
年新回鄉 . 目測 . 街上大約一半人有戴口罩 ..

食店內 . 店員全部有戴 .

商場內 . 大部份人 ( 指入面開工個班人 ) 都有戴 . 客戴唔戴又係一半一半左右 ..

內地坐車一定要載,唔帶罩唔可以上車,商場、食肆唔帶唔比入

班旅客見到你班友仔出街日日都要強制帶口罩都嚇親調頭走

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]