• 瀏覽: 2,396
  • 回覆: 11
大棋盤|簡約公屋選址啟德 CBD定位受關注

啟德用地興建簡約公屋,共提供逾萬伙單位。盧江球攝

以本港第二個核心商業區(CBD 2)為定位的啟德發展區,近年發展似乎不似預期,除了東九龍單軌列車年前胎死腹中,政府亦將區內三幅商業地改為住宅,交通配套以至整個發展區定位備受關注。房屋局昨(30日)公布簡約公屋選址,其中啟德世運道地皮提供最多單位,佔一萬個,即整體建屋目標三分一,項目更位處啟德核心地段,地產商及部分地區人士都甚有意見。

近日網絡上流傳一篇「潮文」,一名自稱啟德小業主批評啟德規劃屢生變,現時更於市區黃金地帶興建簡約公屋,聲言啟德CBD是「最大騙局」。房屋局局長何永賢昨日在記者會,多次被問到為何選址啟德、有否考慮當區樓價,她強調啟德的長遠商業用途不變,仍是綜合發展區,只是「用短期時空」增加地皮價值,「與其用來泊車,不如增加社會價值」,又指有聲音希望簡約公屋鄰近市區,啟德項目位置及交通方便。

多名議員昨隨何永賢參觀示範單位,稱讚政府吸納意見在市區興建簡約公屋,而且租金便宜,有助劏房戶早日脫離惡劣生活環境,而最關注的造價亦有下調,足以令各黨派收貨支持撥款。最有意見的相信是九龍中議員楊永杰,他指啟德選址值得商榷,現時跑道區有方艙醫院、港鐵站旁正興建過渡屋,再加上簡約公屋,形容當區市民很憤怒,「為何在最多人反對的地段起簡約公屋?」他認為興建簡約公屋會削弱東九龍發展成CBD 2的概念。

近年地產商在啟德高價投地,惟政府數年前突煞停興建單軌列車,被殺一個措手不及,9家發展商去年更罕有合組公司「自救」,重新包裝跑道區項目。地產建設商會主席梁志堅向筆者表示,啟德發展區規劃10多年,惟與當初規劃「完全轉晒」,形容「而家個個(地產商)嗌救命」,擔心難以賣樓,地建會本周將開會討論事件。

有官場中人表示,留意到網上較多人討論啟德項目,但最重要是長遠規劃不變,只是希望短期令土地使用意義更具價值,幫助水深火熱的基層市民,加上租金實惠,該位置亦與住宅有大約140米距離,強調項目值得支持。有政界人士直言,地產商、居民反對啟德建屋是意料之中,說到底是憂慮影響樓價,但香港房屋問題逼在眉睫,要切實排解民生憂難,必須有所取捨。

聶風
👉🏽 CBD點解唔可以起公屋?而家房屋短缺問題迫在眉睫,唔通有地唔用?人哋住劏房嘅人好辛苦架!
你以為住私樓就好撚矜貴啊?俾啲同理心啦,仆街!😌

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 盤-簡約公屋選址啟德-CBD定位受關注

咁多大陸新移民沒屋住,應該起多d屋比佢地啦,求下港府快d起,越多越好

地產商一向吱牙膏放啟德, 
囤左好多單位, 
今次做佢... 
傳媒即刻狂煲... 

打手呢幾日多角度出盡奶力咁開緊工帶風向, 
可惜都帶唔起... 

之後拆即可 地價升返

呢件羊生即反面

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 靚爆鏡大媽 於 2023-2-1 12:36 發表
其實今舖輸的並非私樓業主,雖然樓價會受到一定影響,但啟德業主應該跟其他地區如大西北或將軍澳的業主有啲分別,持貨力較強,反而今次輸的是政府,因為顯然施政已經不再理性,冇哂章法,朝令夕改,誠信原則已經盪然無存,涉事官員低智不專業到新低點,露哂底,只會盲目迎合達標,討好基層。
今舖終將令有工作創富能力的一群社會中流砥柱對政府完全失望及憤怒,繼而唾棄,呢班中流砥柱不少一直支持政府管治,尊重法治,依家呢班人 ...
「討好基層」呢個說法有些少不適合,應該係「照顧基層」,事實上基層嘅住屋需要係有必要解決,而且係迫切嘅!

「中產利益」同「政府照顧基層」其實無抵觸,嬲唔嬲呢樣嘢就好睇中產們有無胸襟氣量、識唔識諗。

基層富起來,作為中上層既人就更上一個台階了
正面思想

咁多人無屋住,應該起多d簡約公屋比佢地住啦!

引用:
原帖由 含L至軟 於 2023-2-1 12:58 發表
基層富起來,作為中上層既人就更上一個台階了
正面思想
係架!真係唔好諗埋一邊!
唔存在「政府討好基層就等於忽略中產」!

做人要識諗!
例如政府政策有效解基層居住問題後,基層家庭唔使捱8000蚊劏房,可以住2000蚊公屋,變相多咗6000蚊disposal income,洗錢都疏爽啲,樓下開茶餐廳嘅中產老闆咪又係得益返!

只係呢6000蚊嘅disposal income以前俾劏房業主舔咗,而家有公屋住負擔細咗可以將呢6000蚊釋放使落另一啲消費項目,支持經濟,咪仲健康!😌

香港人個個都要"NOT in my back yard",  CBD 點解唔可以起公屋,  就係你班人, 搞到香港樓價貴,  .......................

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 31-1-2023 09:44 發表
大棋盤|簡約公屋選址啟德 CBD定位受關注

啟德用地興建簡約公屋,共提供逾萬伙單位。盧江球攝

以本港第二個核心商業區(CBD 2)為定位的啟德 ...
CBD 即係.....
世紀最大騙局.....
Century Biggest Deception  

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]