• 瀏覽: 5,283
  • 回覆: 17

政府即日起撤銷隔離令,指定診所同遙距診症亦取消,新冠患者可到普通科門診求醫。不過早上一度有過半數門診顯示滿額未能預約,到下午才有改善。醫管局表示,截至下午5時,普通科門診已為逾1400名新冠病人診症,佔相關診症名額約5成。
醫管局行政總裁高拔陞說,各診所的運作情況大致暢順,合共提供超過1萬個偶發性疾病診症名額,當中包括約2,000個名額照顧新冠確診病人,在有需要時會調動額外的日間及夜診備用名額為新冠確診病人服務。醫管局會繼續密切留意各診所的情況,確保有足夠名額及人手支援病人。
醫管局總行政經理夏敬恒說,今日九龍區部分診所的服務需求較大,醫管局已即時調動額外人手及名額到有關診所,雖然部分診所在一些繁忙時段短時間出現額滿的情況,但整體而言,供新冠確診病人預約的名額仍然充裕。醫管局每隔半小時會更新各診所的預約情況,診所亦會有秩序地分批釋放預約名額,呼籲市民放心。

而家中左都要返工返學,仲要中左都照去睇醫生,已經習慣左與病毒共存啦香港人~

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/疫情-截至傍晚逾1400名確診者到普通科門診求診/358991

即係最小有1400個確診者周街走。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-31 11:46 發表
即係最小有1400個確診者周街走。
有乜出奇?一直都係

連抗疫的士都取消埋,變左梗有一個係左近,仲唔打針真係危險過叫G唔戴套

廣州有人群內訊苦買入萬多元藥品⋯苦冇去處 
好多中過的人有懷疑受騙的感覺

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2023-1-31 12:53 發表
連抗疫的士都取消埋,變左梗有一個係左近,仲唔打針真係危險過叫G唔戴套
可以雙方都帶口罩, 有角色扮演同S.M feel.😆😆😊

引用:
原帖由 thanks橋 於 2023-1-31 09:43 發表

...
我做人父母最擔心就唔係自己,係個小朋友…佢有病我都唔知帶唔帶佢去睇醫生好,咁多人中招又去睇醫生,基本上都已經播晒毒咁濟...如果仔女中左照番學又怕佢俾人圍攻

引用:
原帖由 glorito 於 2023-2-4 16:47 發表

我做人父母最擔心就唔係自己,係個小朋友…佢有病我都唔知帶唔帶佢去睇醫生好,咁多人中招又去睇醫生,基本上都已經播晒毒咁濟...如果仔女中左照番學又怕佢俾人圍攻
你仲話為人父母
仲要咁想
你估大人可以頂到幾日辛苦

點都要帶小朋友睇醫生先
羅定藥先

圍攻事少
怕病情會轉差
小朋友不同老人家
老人家固執不聽由佢自生自滅

學校仲要快測才返學
可請到假

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-31 11:49 發表

有乜出奇?一直都係
上年一早就是
否則點會日日2萬3萬宗

許多狂咳的人仲出街害人
現在情況真係其他人去頂住播毒衰人

今次政府做錯哂
咁快取消遙距睇醫生
應該留多一個月先
私家醫生仲未準備未肯比人培訓學醫新冠

可以傳給家裡人

引用:
原帖由 glorito 於 2023-2-4 17:47 發表

其實全世界都催向復常,適應下啦,你都唔知有幾多種細菌病毒喺空氣中漂浮~

引用:
原帖由 殘廁邊緣的甩頭 於 2023-2-4 18:28 發表
可以傳給家裡人
同家人住一定會
上年許多賓賓放假同姊妹跳街舞街野餐
之後僱主全家中

引用:
原帖由 KMT熊熊 於 2023-2-4 22:51 發表

其實全世界都催向復常,適應下啦,你都唔知有幾多種細菌病毒喺空氣中漂浮~
所以莫講話播毒,傷風感冒都會傳染人喇係咪。我做家長就喺屋企出發多啲,又怕佢都好易病,要提升屋企衞生防護,之前諗左好耐終於做左careu長效塗層消毒,真係煩少好多野,起碼細路返到屋企都唔驚啲菌周圍散

又迫爆

所謂復常係為老細定係為打工仔?
如果唔係為老細點解會冇左特別有薪病假?

所謂復常係生物醫學概念定係社會商業概念?
現實最新變種病毒,只係減少對肺嘅攻擊,對神經系統攻擊係更加勁。根本係新款腦炎。

主題標籤 #確診
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]