• 瀏覽: 11,716
  • 回覆: 26

公務員事務局局長楊何蓓茵今日(30日)表示,80歲或以上的長者和三歲以下幼童的新冠疫苗接種率分別只有約72%和25%,未來總有一天『口罩令』的適用地點有改變,家長可能會讓他們在允許的地點摘下口罩。為了讓他們在這情況下仍有足夠的保護,家長應及早安排他們接種疫苗,並有充足時間完成接種讓身體產生足夠抗體。她指未來政府會因應疫情的最新發展和接種需求,適時調整接種點計畫及設施。
楊何蓓茵指隨着本港進入防疫新階段,社會正全力邁向復常,市民應適時接種適當劑次的新冠疫苗以取得保護,主動守護自己和家人的健康,特別是風險較高的長者、幼童和免疫力弱的人士。
冇哂疫苗通行證仲有邊個會走去打針,可能遲d冇左口罩令之後又叫人打第四針~~

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/疫苗接種-長者及3歲以下幼童接種率偏低-楊何蓓茵-口罩令改變即增風險/358927

佢地自己諗掂佢,戴多幾個口罩囉 

自相矛盾

乜都取消哂仲有幾多人會去打針?

之前有疫苗通行証就逼到人去打啫

咁政府要先搞清楚自己想點?

每個決定背後都要付出代價!

出來講無謂言論只會令人不安!

關公務員事務局乜叉事? 搏曝光見報?

引用:
原帖由 飛劍龍 於 2023-1-31 10:38 發表
Right 

職位就係影響力,影響力可以變換成金錢。

呢條藥廠代理人為左搵錢,無所不用其極!!!

引用:
你知唔知“局長”兩個字幾咁值錢??
雖然呢個局長同醫療冇任何關係,
但“局長”兩個字真係值錢!🤑🤑🤑

如果個無名小卒講嘢,唔會有任何影響力,亦冇可能見報。

但係局長(或任何有影響力/有名號嘅人)每次開聲,都等於幫藥廠賣一次實實在在嘅廣告!!!

因為有利益驅使,所以呢啲妖魔鬼怪會永遠存在🤨🤨

而家香港擺明就係比躺平更躺平, 陽左可以返工, 陽左可以周圍去睇醫生, 重有乜嘢唔得啫, 呢的所謂高官, 出嚟講咪棧比人笑。

驚既唔好出街咯

80歲或以上的長者和三歲以下幼童強迫繼續戴口罩
攪掂

點解公乜員局長出聲???

引用:
嗰時林鄭死都要攬聶德權畀佢做防疫,及後何女士接任繼續做!

仲話打針?out啦,D同胞嚟都唔洗計打針喎

引用:
原帖由 CC_CHAN256 於 2023-1-31 19:04 發表
驚既唔好出街咯
同意
我有長期病患,疫情之前每年打流感針,逢秋冬就戴口罩。所以驚有病嗰啲應該係自行打針,自行戴口罩,而唔係要全香港人陪我。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]