• 瀏覽: 6,889
  • 回覆: 56
+6
外電報道 拜登政府考慮進一步切斷華為供應鏈

傳美國正考慮切斷華為在美國的供應鏈。路透社

外電報道,美國正考慮切斷中國設備製造商華為在美國的供應鏈,包括禁止英特爾(Intel)和高通公司(Qualcomm)等美國企業向華為供貨。華為和美國商務部都拒絕置評。

未作最終決定
《金融時報》引述知情人士報道,商務部已經通知部分美國企業,指可能不會再發出任何申請輸出美國技術給華為的企業發出許可,但未作最終決定。

包括禁止高通公司(Qualcomm)等美國止業向華為供貨。網圖

包括禁止英特爾(Intel)等美國止業向華為供貨。路透社

《金融時報》引述知情人士報道。路透社

外電報道拜登政府正在考慮進一步切斷華為供應鏈。路透社

分析指此舉對華為不會有太大影響。資料圖片

《彭博社》則引述知情人士指,華府內部有官員推動,全面切斷華為在美國的供應來源,但相關討論仍處於初步階段,暫時未知華府何時改變政策。其中有人表示,可能在5月華為被列入實體清單四周年之際作決定。

《彭博》指出,切斷對華為的生意,不會像過去那樣對美國企業造成破壞性的影響。

有分析指,華為已經分拆大部分智慧手機業務,而在高通和英特爾的營收中,華為貢獻佔有率不足1%,相信即使收緊限制,對其不會有太大影響。

👉🏽 圖窮匕現…足以形容呢個形勢!
你咪做囉,華為已經找到新嘅生存方式!😌

新聞來源連結:

https://std.stheadline.com/realt ... 報道-拜登政府考慮進一步切斷華為供應鏈

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-1-30 20:22 發表

外電報道,美國正考慮切斷中國設備製造商華為在美國的供應 ...
  已經傾盡我哋大美國嘅全國之力同盟友之力但華為為好似小強咁打不死。 

仲有未切斷的供應鏈 

華盛頓偽民主政權佢傾盡全球可動用既力量都打唔死一家中小企
丟架!

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-1-31 09:22 發表

外電報道,美國正考慮切斷中國設備製造商華為在美國的供應 ...
美國佬真係驚華為驚成噤…………

點解呢?

引用:
原帖由 今生何求 於 2023-1-31 09:32 發表

已經傾盡我哋大美國嘅全國之力同盟友之力但華為為好似小強咁打不死。 
將HW比喻為小強係咪有啲侮辱呀,請問?

引用:
原帖由 畢架山人.歡歡 於 2023-1-31 09:22 發表

中國太軟弱!  
最小都要禁售蘋果啦

顛佬侵~剛上場~俾咗華為半年時間將成間公司轉讓美企~任正非~吾答應~就開始挷架勒索~再加全國力量加埋狗仔群~都打吾死華為~成為全球笑話~而2022年~華為全年營收~全球5G基站居然貢獻營利百分之30~

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-31 09:49 發表

中國太軟弱!  
最小都要禁售蘋果啦
我信任阿爺,佢唔咁樣做,自有佢理由
維持製造業霸權地位,亦係阿爺嘅另一盤棋。😌

引用:
原帖由 愛1c蛋 於 2023-1-31 09:49 發表

中國太軟弱!  
最小都要禁售蘋果啦
你估阿爺好似d香港曱甴咁智將咩

華為6G專利技術全球領先 
老尾又打壓

收檔吧!
咁X長氣!
正仆街杏加橙!
講足咁多年!

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-31 09:39 發表
華盛頓偽民主政權佢傾盡全球可動用既力量都打唔死一家中小企
丟架!
話時話,人地有講過要打死HW咩?好地地1個企業人地有咩理由要打死佢呢??莫名其妙

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 williamsze31 於 2023-1-31 09:57 發表
收檔吧!
咁X長氣!
正仆街杏加橙!
講足咁多年!
咪係囉,啲仆街成日無事生非,無中生有,小事化大,屈人地要整死邊個邊個,屈咗咁多年唔厭架咩?莫名其妙

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]