• 瀏覽: 26,515
  • 回覆: 261
要增加房屋 . 其實有好多方法

最快就係將空置既政府設施改為簡約公屋 . 例如學校 .

或者將政府工廠大廈 , 現有租戶滿約唔再續租 . 清晒之後就改建為簡約公屋 . 不是更加便利嗎 ? 

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-1-31 07:58 發表
【本報訊】簡約公屋麻雀雖小,五臟不全!政府昨開放傳媒參觀簡約公屋示範單位,雖然單位樣貌裝修舒適,但其實與真正的簡約公屋相距甚遠,房屋局稱示範單位內的所有傢俬電器均「僅供示範」,住戶入住時需額外自行購買,甚至連冷氣機也欠奉。有關注劏房團體表示,對比現時過渡屋包部分家電,簡約公屋造價更高卻未有提供,擔心劏房戶難以負擔相關費用,減低吸引力.......

我屬於低下階層,住公屋屋村。我想若果遷往新公屋住 ...
“甚至”連冷氣都欠奉…..
對絕對基層明白係筆負擔……其他一般嘅, 一個月劏房租已經慳返部冷氣啦….

「有關注劏房團體表示,對比現時過渡屋包部分家電,簡約公屋造價更高卻未有提供,擔心劏房戶難以負擔相關費用,減低吸引力.......」

咪叫果個「關注劏房團體」眾籌捐錢去幫班劏房戶囉,又要戴光環,慷政府之慨的濕鳩賤精,冇理由唔負責返一部份光環責任丫!
我就擔心縱容基層,令基層子女變晒做啃老族,成為社會的寄生蟲 呢!

引用:
原帖由 ichthys2 於 2023-1-31 07:58 發表
【本報訊】簡約公屋麻雀雖小,五臟不全!政府昨開放傳媒參觀簡約公屋示範單位,雖然單位樣貌裝修舒適,但其實與真正的簡約公屋相距甚遠,房屋局稱示範單位內的所有傢俬電器均「僅供示範」,住戶入住時需額外自行購買,甚至連冷氣機也欠奉。有關注劏房團體表示,對比現時過渡屋包部分家電,簡約公屋造價更高卻未有提供,擔心劏房戶難以負擔相關費用,減低吸引力.......

唔住就返老家啦

要唔要比埋工人, 司機? 

引用:

抽到公屋時,咪一樣乜九都無,清水房呀。

有公屋已經好好 仲甘貪心

人心不足蛇吞象

傢俬電器梗係自己買架啦,政府又要送埋呀?痴線。申手黨真係貪得無厭…

引用:
原帖由 深藍001 於 2023-1-31 09:33 發表

邊個要求要會所,要泳池?又係你自己思覺失調作出來。
岸撚9,吓吓要講到出口,你鄉下落嚟幾耐。

租劏房送家電架咩?既然劏房咁正,咪唔好申請簡約公屋囉。留翻俾有需要嘅人 

公屋不嬲冇冷氣啦

引用:
原帖由 u23dom 於 2023-1-31 08:13 發表
不如住戶的全部生活物資都由政府供應好嗎? 人心不足蛇吞象!!!
部份人認為係當入住酒店!

引用:
原帖由 唔岩就要鬧 於 2023-1-31 09:13 發表

政府快D捉個CLS (施麗珊) 返去問話啦!
成日咁多要求!搞到D愚蠢香港人憎恨特區政府!

施麗珊真係人如其名 - CLS!
呢個大陸珊而家做咗紅人,傻嘅窮鬼先咁蠢信佢西噏,又係政棍一隻,近幾年檔嘢收唔少資助,身光頸靚,搵唔少🤭

最好政府請埋個工人比埋錢服侍班友.

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]