• 瀏覽: 51,344
  • 回覆: 292
  • 追帖: 1
+4

撰文:洪怡霖
出版:2023-01-26 09:23更新:2023-01-26 13:29

美國前國務卿蓬佩奧(Mike Pompeo)1月24日推出的回憶錄談及他2018年首次訪問朝鮮時與朝鮮領袖金正恩的談話。蓬佩奧引述金正恩稱,朝鮮並未為美國駐韓國的軍事力量感到困擾,而是把他們視為防範中國的保護措施

蓬佩奧在《Never Give an Inch: Fighting for the America I Love》(寸步不讓:為我所愛的美國奮鬥,暫譯)中寫道,當自己提到中國經常重申美軍撤離韓國將讓金正恩開心,金正恩笑了起來並興奮的拍打桌子,感嘆「中國人是騙子」

蓬佩奧表示:「他(金正恩)說自己需要駐韓美軍保護他免受中國共產黨(威脅),中國共產黨需要美國離開,這樣他們就能像對待西藏和新疆那樣對待(朝鮮)半島」
=======================================================================================================
回憶錄嘅嘢,讀者可以自己判斷蓬佩奧講真話定係講大話。

不過我依稀記得美國話要喺南韓部署薩德導彈時,北韓好似冇乜反應。 另一個國家反應就好大。

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/860548/蓬佩奧回憶錄-金正恩感歎-中國人是騙子-想駐韓美軍保護北韓

蓬佩奧名言, We lied, we cheated, we stole.
一個信用破產的人都好信?
智商呢?(≧ω≦)/

肥金唔係流,佢老豆比個位佢有原因

兩邊都靠攏先係醒,中國真係靠唔住,唔知幾時踏到條尾就慘了

引用:
原帖由 sheung1009 於 2023-1-31 00:28 發表
蓬佩奧名言, We lied, we cheated, we stole.
智商呢?(≧ω≦)/
真信既弱智. 假信既PK. 你覺得信那個……係弱智還是PK?

引用:
原帖由 sheung1009 於 2023-1-31 00:28 發表
智商呢?(≧ω≦)/
乜做特工呢啲唔係基本嘢, 日常操作嚟嘅咩,唔使大驚小怪喎。

邊個大國冇間牒,冇特工呀! 美國CIA, 前蘇聯KGB,007 James Bond 電影都有得你睇啦!

前特首話以國家名義殺人都冇罪,更何況呢啲?  

世界就係咁危險㗎喇!

金仔好大膽, 竟然在仇家面前篤契哥背脊。   

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-31 00:37 發表

邊個大國冇間牒,冇特工呀!   

世界就係咁危險㗎喇!

所以特工做政客係最佳選擇. 因為政客最緊要係冇良心. 講大話唔使本. 
正因為咁. 特工同政客講既野都信唔過. 真信既弱智. 假信既PK.

但金正恩行為, 明顯唔係囉。

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-31 00:37 發表

邊個大國冇間牒,冇特工呀!   

世界就係咁危險㗎喇!

所以特工底就是花了,講既野永遠不可信啦。
畢竟可以為打工出賣人格。
信者失救。

金仔話同條能樣講嘢當真 蓬佩奧老頭都變陳真

引用:
原帖由 amx_011 於 2023-1-31 00:40 發表

所以特工做政客係最佳選擇. 因為政客最緊要係冇良心. 講大話唔使本. 
正因為咁. 特工同政客講既野都信唔過. 真信既弱智. 假信既PK.
我就係太天真,信咗「堅持動態清零不動搖」囉,早啲同我講嘛!

引用:
原帖由 amx_011 於 2023-1-31 00:37 發表

真信既弱智. 假信既PK. 你覺得信那個……係弱智還是PK?
PK,根據我了解,文宣而已。

引用:
原帖由 sheung1009 於 2023-1-31 00:40 發表

所以特工底就是花了,講既野永遠不可信啦。
畢竟可以為打工出賣人格。
信者失救。
可能你唔知,蓬貝奧做完CIA特工阿頭,跟住就做美國國務卿,係惟一美國人同時做過呢兩個職位。

照計個底咁花,點樣周旋於各國領導人之外間呢?

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-31 00:46 發表

可能你唔知,蓬貝奧做完CIA特工阿頭,跟住就做美國國務卿,係惟一美國人同時做過呢兩個職位。

總之就信用破產,信者失救啦。
佢係邊個有咩重要呢?

如果係真既佢自己開門比美軍駐飽佢咪得囉
又,駛乜成日都核威脅美國? 應該核威脅中國先啱

你條PK真係唔係扮

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]