• 瀏覽: 15,876
  • 回覆: 47
本港新冠疫情漸趨穩定,港府早前表示今日(30日)起撤銷隔離令,同時把新冠病毒視作上呼吸道疾病處理。更改呈報準則後,衞生署衞生防護中心改為經「同心抗疫」網站公布確診數字,並重新計算累積病例,而本港今增358宗由化驗所經核酸檢測驗出的確診個案,惟註明該數字不代表全港所有新冠病例。另新增5宗與新冠病毒有關的死亡個案,涵蓋在首次確診樣本收集日期28日內死亡,且死因經初步分析後可能與新冠有關的個案。

呼吸系統科專科醫生梁子超認為,當局公布的數字未能反映疫情走勢的實況,認為疫情正處於復常過渡期,宜公布檢測的感染比率。他指,現時港人毋須強制做核酸檢測,唯獨出入醫院探病、過關到內地等的市民會做檢測,得出的染疫數字會隨着多少人檢測而變得飄忽不定,難反映現實的感染情況。

他提到,當局應提供染疫百分比予市民作參考,令大眾得悉市面中招的情況,才能按風險採取保護自己的措施,例如有否需要減少出入人多的場所或打針,又指內地亦有公布染疫比例。梁強調,當全面放寬防疫措施後一段時間,染疫情況未有大幅反彈,醫療系統沒有受到大衝擊,便可視作過渡期完結,屆時疫情相關的數字亦毋須再公布,正式重面復常。

新嘅制度帶來好消息!

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/news/20230130/bkn-20230130174702833-0130_00822_001.html

在位求穩,  在野求亂 !
躺平叫緩和?

日日公布幾多人中招的確無乜意思了

屌,專家都多鳩餘啦,過年又有邊個會做快測去報染新冠先得架,貪個意頭好呀?若果唔嚴重都廢事報啦,所以過年期間確診人數咪少好多囉,專家又唔講下?

引用:
原帖由 ep905 於 2023-1-30 19:46 發表
日日公布幾多人中招的確無乜意思了
遲啲會取消公佈!😅

專家話市民心中有數,不用公布,假如身邊朋友親戚全部中招,代表疫情嚴峻,假身邊無人中招,代表疫情緩和!

三百幾又好, 二萬幾又好, 呢屆政府, 有理過疫情咩?

炒撚晒D所謂專家,全部無用浪費公帑,垃撚圾!

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-30 20:31 發表
確診不去申報
算不算是隱瞞疫情
點樣申報呢請問?打去東張?

引用:
原帖由 突然的自我 於 2023-1-30 18:54 發表
專家話市民心中有數,不用公布,假如身邊朋友親戚全部中招,代表疫情嚴峻,假身邊無人中招,代表疫情緩和!
講法不同意
復常
遲些取消埋口罩令
周圍許多人中招
到時應該不再叫疫情嚴峻
應該大流行風土病
好似傷風感冒個個病埋
公司一個病咳跟住幾又病埋

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-30 19:31 發表
確診不去申報
算不算是隱瞞疫情
連隔離令也廢埋
現在門診只留2000專睇新冠
其他門診己經新冠和其他病一齊睇
政府仲叫中招輕症可睇私家
仲要人申報甚麼?

遲早無埋疫情兩字
新冠同其他病在大家之間生活

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-30 19:45 發表

點樣申報呢請問?打去東張?
現在疫情幾個檔口逐步收檔
遲下連申請快測又收檔
無得申報

引用:
原帖由 powerantivirus 於 2023-1-30 21:24 發表

現在疫情幾個檔口逐步收檔
遲下連申請快測又收檔
無得申報
快測平台今日已收皮。

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-30 20:26 發表

快測平台今日已收皮。
原來是咁
所以隱瞞疫情不存在
大家心裏有數
好似平時病
一個咳野埋其他幾個人咳

仲有
隔離營只用到2月21日至28日
以後中招只可屋企養病

新聞報導
確診資助都取消埋
即大家要當平時傷風感冒自己比錢睇醫生