• 瀏覽: 39,087
  • 回覆: 303
中國智庫南海戰略態勢感知計劃周一(1月30日)在社交網稱,美國海軍尼米玆號航空母艦打擊群的屬艦德凱特號驅逐艦,於當日上午

美共債務爆炸,好想同大6打仗,然後充公沒收美債

新聞來源連結:
https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intnews/20230130/bkn-20230130150058722-0130_00992_001.html

引用:
原帖由 T2. 於 2023-1-30 18:33 發表
中國智庫南海戰略態勢感知計劃周一(1月30日)在社交網稱,美國海軍尼米玆號航空母艦打擊群的屬艦德凱特號驅逐艦,於當日上午

美共債務爆炸,好想同大6打仗, ...
以共產黨嘅智慧, 一定沽哂啲美債, 才收美狗皮.

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-1-30 18:36 發表

以共產黨嘅智慧, 一定沽哂啲美債, 才收美狗皮.
以美共角度,如果大6持續沽出尾債,就會將軍火搬到亞洲恐嚇大6打仗

引用:

唉!大陸呢幾年賣美債會令美國打大陸?

唔好引我笑啦!

大陸買美債時,利率係處於低水平,
即係美債價高時買入,
而家利率處於高水平,即係美債價低,
大陸就賣美債,

簡單啲講,大陸係高買低賣,蝕賣美債…..
美國多謝都黎唔切啦!
重打?!

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-1-30 18:43 發表

唔好引我笑啦!

即係美債價高時買入,
大陸就賣美債,

美國多謝都黎唔切啦!
重打?!
你啲邏輯真係好差,中國收咁多年息乜都收夠啦。
美國而家諗住增發債券,中國又搏命賣,實際價格下跌,咁美國咪借唔撚到錢返嚟咯。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-1-30 18:43 發表

唔好引我笑啦!

即係美債價高時買入,
大陸就賣美債,

美國多謝都黎唔切啦!
重打?!
咪國冇信用可言,賣幾多賺幾多,再買先係蝕

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2023-1-30 18:47 發表

你啲邏輯真係好差,中國收咁多年息乜都收夠啦。
美國而家諗住增發債券,中國又搏命賣,實際價格下跌,咁美國咪借唔撚到錢返嚟咯。
兩件事!

大陸而家係低價拋債,唔駛蝕都係賺少左。

重有,美國而家通脹壓力大,應該係縮緊表(如果唔係,佢唔會加息),
所以話老美想增發美債……有啲抆水。

最後,我都唔知一樣野,就係賣左嘅美債所得的美元去左邊,
可以係轉買其他貨幣的資產(例如歐元、盧布)
但如果係兌換番人民幣……即係代表外匯儲備減少。

但無論點,大陸而家減美債,對老美唔係壞消息,
有可能係好消息,象徵緊美元流出大陸。

引用:

好似2戰咁, R周果邊要打扙, 都唔可以比亞洲有和平。 所以指屎日笨打中國。

成個航母戰鬥群先揾隻驅逐艦鬼鬼鼠鼠咁入南海,點解嘅?
咪又係做下戲攞下彩,喺班細嘅面前威下啫!

如果唔買美債,同西方對立,大陸一早計好數,搞一帶一路,搞啱傾的國家合作。

怎樣闖島式航行,如果中國軍艦警告後老美仍然不知進退,真係打起上嚟,蝕底嘅係邊個呢。依家係老美向中國進行挑釁,道理在誰一邊,唔使講啦係嘛,如果靠惡就可以唔使講道理嘅,算乜鳩民主大國呀

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-30 19:00 發表

好似2戰咁, R周果邊要打扙, 都唔可以比亞洲有和平。 所以指屎日笨打中國。
國民黨就做帶路黨!!!!  

引用:

唔好引我笑啦!

即係美債價高時買入,
大陸就賣美債,

美國多謝都黎唔切啦!
重打?!
你咪引我笑啦,中國買美債嗰啲係幾多年期你知咩?三年期10年期定廿年期呀,乜債券到期賣會蝕㗎咩?中國買美債係策略性買賣,你估係啲婆仔買外幣咩🤭

老美闖島@_@島民是不是可下格殺令?

尾國爛仔嚟撩交打,又自編自導😂

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]