• 瀏覽: 39,199
  • 回覆: 57
引用:
原帖由 T2. 於 2023-1-30 18:33 發表
中國智庫南海戰略態勢感知計劃周一(1月30日)在社交網稱,美國海軍尼米玆號航空母艦打擊群的屬艦德凱特號驅逐艦,於當日上午

美共債務爆炸,好想同大6打仗, ...
唉!大陸呢幾年賣美債會令美國打大陸?

唔好引我笑啦!

大陸買美債時,利率係處於低水平,
即係美債價高時買入,
而家利率處於高水平,即係美債價低,
大陸就賣美債,

簡單啲講,大陸係高買低賣,蝕賣美債…..
美國多謝都黎唔切啦!
重打?!

引用:
原帖由 泛民之星陳盲刎 於 2023-1-30 18:47 發表

你啲邏輯真係好差,中國收咁多年息乜都收夠啦。
美國而家諗住增發債券,中國又搏命賣,實際價格下跌,咁美國咪借唔撚到錢返嚟咯。
兩件事!

大陸而家係低價拋債,唔駛蝕都係賺少左。

重有,美國而家通脹壓力大,應該係縮緊表(如果唔係,佢唔會加息),
所以話老美想增發美債……有啲抆水。

最後,我都唔知一樣野,就係賣左嘅美債所得的美元去左邊,
可以係轉買其他貨幣的資產(例如歐元、盧布)
但如果係兌換番人民幣……即係代表外匯儲備減少。

但無論點,大陸而家減美債,對老美唔係壞消息,
有可能係好消息,象徵緊美元流出大陸。

引用:
原帖由 abc2103 於 2023-1-30 20:27 發表

你忘記左,美元對其他外幣都升左好多,2013 USD/CNY 1:6.11,依家係1:6.75,即係佢史陸貴賣人仔,平買返人仔,仲要依家美元強,兌其他外幣都兌貴左,呢點你有無考慮呢?
但唔會改變 美國 會畀少左錢黎買番美債。
大陸有冇著數都好,美國畀少左錢黎買番美債,都會多謝大陸。

引用:
原帖由 樹上紅色的牛牛 於 2023-1-30 21:02 發表

你真係傻到呢!

全世界國家都知持有美元是會不斷大幅貶值的,皆因美債已達近32萬億美元,臨界42萬億引致發行和還債困難的爆發點越來越近。
美元的數量是有增無減,所以各國盡量減少持有美元,贖回美債換實物自保。
我真係唔明囉!

賣美債,只會得到美元…..

引用:
原帖由 wwwvv0701 於 2023-1-30 20:59 發表

中國每年順差數千億美金,但手持美債卻越來越少,變相每年減持數千億美金,應該係用嚟買資源.實物,或者支援友好國家。
每年美國貿易逆差數千億,債息又要比1萬億,財政黑洞會越來越大,遲早破產賴債,只有傻瓜仍然視美元.美債為避險工具。
但大陸仍然係高買低賣美債!

你向我高買低賣,我賺完你果筆,我話知你套現去叫雞。

引用:
原帖由 屎提芬林 於 2023-1-30 21:22 發表

你應該無買過股票,你要沽空一隻股票,就一定要先查佢一手大貨…..咁都唔明?
但大陸外匯儲備係唔會沽空。

引用:
原帖由 Tchu 於 2023-1-30 20:08 發表

美國佬唔發債,政府邊有錢洗?債務上限又到啦,仲有要發債嚟俾長債息呀,唔還本都要俾息架,美國發債其中有40%要靠外國買,四大買家而家都唔想或無能力買,日本要救日元,唔買(呢半年都沽咗2000幾億去保日元,因為老尾加息)…歐洲冇銀,唔買…中東,本來雙方石油買賣合作,而家變左競爭對手,皇儲點知你幾時會借D意郁佢,仲買?中國更加唔使講…耶倫而家頭都大呀,唔係點會無端端飛去見劉鶴?要求手下留情…
大陸 ...
你顧掂大陸嘅高買低賣先啦!

大陸講得佢「賣左」,即係一定有買家買左,
你又係美國人,你擔心美國做乜?

引用:
原帖由 cnn00 於 2023-1-30 20:18 發表

可以用美元買黃金以及其他戰略性物資,或用在其他國家搞基建
即係啲錢「用左」…..外匯儲備即係減少緊。

引用:
原帖由 Barocc0122073 於 2023-1-30 20:23 發表

最後,我都唔知一樣野,就係賣左嘅美債所得的美元去左邊~..? ..
賣出既美債~有60%係黃金市場轉購黃金直接運回中國~中國係全世界黃金貯備最多國家~尤其賣出美債後更連續兩年,全球黃金市場購買冠軍~為日後人民幣全面以黃金掛勾做好準備~其餘小量購歐元同盧布做貯備~
買黃金我無乜意見。

但全世界都基本上已經放棄金本位,即係大把儲備會畀大陸接手。

人哋買債券(可以係歐債,可以大陸國債)有息收,
黃金只靠升值,
但黃金會唔會穩定升值…..我有疑問。

引用:
原帖由 風起雲湧浪 於 2023-1-30 22:51 發表

2022年,中對美貿易順差 ,4千幾億美元,但中國外匯儲備無大變動,啲順差美元去了那兒?
有可能係外國投資走緊。

大陸靠買賣賺到錢,但啲錢以派息、國外投資、援助外國…..等方式出左去。

引用:
原帖由 Tchu 於 2023-1-30 23:10 發表

渣住唔放,將來有乜依郁,可能連本金都冇呀,乜老尾有諗住還咩?掟出市場,由美國人/企業買左唔得?反正你乜都唔識…
將來?!將來我畀個官你做!

但大陸而家就高買低賣……
驚將來有乜依郁?!今日先黎驚?

引用:
原帖由 Tchu 於 2023-1-30 23:26 發表

果然乜都唔識…
我只是問:驚將來有乜依郁?!今日先黎驚?

引用:
原帖由 亞藍米 於 2023-1-30 23:47 發表

而家各國都買黃金白銀,呢D係實物咁運返國
貴金屬除了價格還是工業原料。貨幣貨幣,有貨先係錢幣。
所以大陸高買低賣完美債,
就去進一步高債買黃金?

唔logic.

事實上,全世界最多黃金儲備的國家,仍然係美國。

引用:
原帖由 Tchu 於 2023-1-31 00:03 發表

今日? 
好早就已經開始減啦..
2018 11900億 (2018中美貿易戰)
2022 8700億
你好似唔係好知外匯儲備之來源及目的,
來源,係順差/投資…大家明。
去向,就係支付外債、利息、貿易….

例如,如果美元投資有流出傾向,大陸就要賣美債,攞番美元番黎,
畀人用人民幣兌現美元….之後撤走……

所以,以前美債不停增加,係可以解釋,
就係美元投資、貿易…..令美元流入大陸,
流入大陸的美元,就會兌換人民幣,美元就會流入人行,成為儲備。
人民手持美元…..就不如買入美債賺利息。

就解釋左美債點解增加。

但而家……不斷減少,重係貿易戰之後先減少….我就唔覺係好消息。

引用:
原帖由 亞藍米 於 2023-1-31 00:16 發表

原來講息,如果你講息口,你覺得舊債有新息?
唔係!

但利率升高,債券價格就會走低,
而家利率上升緊,
大陸賣美債,即係高買低賣,蝕錢。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]