• 瀏覽: 39,217
  • 回覆: 303
美狗攞明溜打。😩

引用:
原帖由 T2. 於 2023-1-30 18:33 發表
中國智庫南海戰略態勢感知計劃周一(1月30日)在社交網稱,美國海軍尼米玆號航空母艦打擊群的屬艦德凱特號驅逐艦,於當日上午

美共債務爆炸,好想同大6打仗, ...
只要美艦多些來南海,中國就要越堅定繼續大大力沽出美債,唔駛客氣的,直至跟俄羅斯一樣,直至清空美債。

中國應該學習成為地球上一個真正的大國,駛乜野買別國的債券,要學習怎樣令其他中小國家相信自己是有大國的風範而擁有自己國家的貨幣,令中小國家安心持有。

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-1-30 19:14 發表
怎樣闖島式航行,如果中國軍艦警告後老美仍然不知進退,真係打起上嚟,蝕底嘅係邊個呢。依家係老美向中國進行挑釁,道理在誰一邊,唔使講啦係嘛,如果靠惡就可以唔使講道理嘅,算乜鳩民主大國呀
通常係 “踫踫船”,
或者 美艦神奇式撞海底浮山。

引用:
原帖由 含L至軟 於 2023-1-30 19:24 發表
老尾要贏大選,要經過武力考驗的。
佢地搵緊題目。
無需要過度考慮對方意圖
為自己利益作決策

引用:
原帖由 飛天盒仔 於 2023-1-30 19:29 發表

美國一定唔會入中國國境啦,根本就同我老友 Eddie 一樣只係得把口。
點都要有對應策略吧!

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-30 20:11 發表

我覺得你地想錯方向,美債除咗投資回報,還有什麼角色,想一想。
問吓美國啲大企業退休基金醫保基金美債有咩用??對中國嘛。 。講真,可有可無,友好咪借,唔friend咪賣囉!!

引用:
原帖由 kks668 於 2023-1-30 19:29 發表

中國同日笨揸住嘅相對老美自己發嘅只是好少數目,如果佢咁做只會死得更快。
美國 31兆國債
中國揸 8700億
真係無什麼影響力

引用:
原帖由 ansonkpl 於 2023-1-30 19:32 發表

這好大程度視乎美艦嘅取態,中國軍艦就算唔開第一槍,但揾幾艘艦圍住你,碰下你,睇你如何招架囉

要明白嗰度係中國水域,出咗甚麼事,理虧嘅是誰
搵艘萬噸級海警船踫下
都可以考慮

大家要齊心, 打7美軍........

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-30 20:11 發表

我覺得你地想錯方向,美債除咗投資回報,還有什麼角色,想一想。
保護費?咪玩啦,二十年前呀?而家係全球都想“慢慢”去美元化(“慢慢”係因為未有大家百分百有信心而且穩定嘅直接代替品,同埋要處理手上太多嘅美元),老尾可以打得幾多個?老尾做錯幾件事,首先吞左俄仔資產,嚇親油王,大陸,東盟,南美各左派政府…瘋狂加息,割盟友韮菜,搞到盟友無力幫拖…

引用:
原帖由 小魔怪 於 2023-1-30 19:47 發表

係唔係低賣或者低處未算低,要睇有無足夠數量既接盤俠
做對沖,一邊沽美債,另一邊買認沽美債期權。

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-1-30 18:43 發表

唉!大陸呢幾年賣美債會令美國打大陸?

唔好引我笑啦!

大陸買美債時,利率係處於低水平,
即係美債價高時買入,
而家利率處於高水平,即係美債價低,
大陸就賣美債,

簡單啲講,大陸係高買低賣,蝕賣美債…..
美國多謝都黎唔切啦!
重打?!
中國每年順差數千億美金,但手持美債卻越來越少,變相每年減持數千億美金,應該係用嚟買資源.實物,或者支援友好國家。
每年美國貿易逆差數千億,債息又要比1萬億,財政黑洞會越來越大,遲早破產賴債,只有傻瓜仍然視美元.美債為避險工具。

引用:
原帖由 樹上紅色的牛牛 於 2023-1-30 20:47 發表

只要美艦多些來南海,中國就要越堅定繼續大大力沽出美債,唔駛客氣的,直至跟俄羅斯一樣,直至清空美債。

中國應該學習成為地球上一個真正的大國,駛乜野買別國的債券,要學習怎樣令其他中小國家相信自己是有大國的風範而擁有自己國家的貨幣,令中小國家安心持有。
好多中國人希望大6做到這點

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-1-30 18:58 發表

兩件事!

大陸而家係低價拋債,唔駛蝕都係賺少左。

重有,美國而家通脹壓力大,應該係縮緊表(如果唔係,佢唔會加息),
所以話老美想增發美債……有啲抆水。

最後,我都唔知一樣野,就係賣左嘅美債所得的美元去左邊,
可以係轉買其他貨幣的資產(例如歐元、盧布)
但如果係兌換番人民幣……即係代表外匯儲備減少。

但無論點,大陸而家減美債,對老美唔係壞消息,
有可能係好消息,象徵緊美元流出大陸。
你真係傻到呢!

全世界國家都知持有美元是會不斷大幅貶值的,皆因美債已達近32萬億美元,臨界42萬億引致發行和還債困難的爆發點越來越近。
美元的數量是有增無減,所以各國盡量減少持有美元,贖回美債換實物自保。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]