• 瀏覽: 61,656
  • 回覆: 450
  • 追帖: 3
+14
致函咁斯文
唔係遊行抗議三罷封路掟汽油彈咩

英狗 遲早頂唔順
送鳩埋班香港BNO黃狗去盧旺達
🤭🤣

根本都係一樣,都係有國安法,唔好妄想

引用:
原帖由 hfceddie 於 30/1/2023 17:17 發表

我哋只要符合目的地移民條件,鍾意嚟英國固然可以,鍾意去加拿大、澳洲亦得,純屬個人決定。

就算最後發覺度度都唔係好鍾意,返香港亦係個人決定,豈容傍人說三道四?
睇唔過眼嘅,我建議佢哋拉大隊去政府總部抗議,要求修改基本法。不過小心犯法,記得要申請不反對通知書喎。我哋英國就唔同,集會係唔使申請。

基本法第三十一條
香港居民有在香港特別行政區境內遷徙的自由,有移居其他國家和地區的自 ...
你講既係法律,我講嘅係民意,係觀感😂
另外我吾係好明,咁多人(無論黃籃)都討厭BNOer, 但係其他移民又無人嘈🤭

係香港就和平示威.
係祖家竟然只係發信.
遲早去盧旺達.

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-30 15:49 發表
英媒1月29日指,在英國的香港人就英政府提交的公共秩序法案致函英國內政大臣柏斐文(Suella Braverman),呼籲她重新考慮這項法案當中的具爭議措施

點解致函英國內政大臣?
唔去信聯合國?或者台灣同美國?
英國政府唔理你,係咪和你非先?

英國都會有惡法?
咪搵籍口回流啦
吊…

引用:
原帖由 PKdickson 於 2023-1-30 17:24 發表

你講既係法律,我講嘅係民意,係觀感😂
另外我吾係好明,咁多人(無論黃籃)都討厭BNOer, 但係其他移民又無人嘈🤭
"咁多人(無論黃籃)都討厭BNOer"

出自何經何典?

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-1-30 16:18 發表

@hfceddie 呢個時候一定龜縮啦
唔知 @hfceddie 會唔會好似樓上師兄講 "回流嘅一律患癌抑鬱死全家,死完全家死襯家"
唔係我講㗎唔好扣我分 ! ! !

引用:
原帖由 hfceddie 於 30/1/2023 17:33 發表

"咁多人(無論黃籃)都討厭BNOer"

出自何經何典?
你去睇下各大留言區,淨係香討都吾少,連黃人自己都分留乜乜「離港L」😂😂😂

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-30 15:49 發表
英媒1月29日指,在英國的香港人就英政府提交的公共秩序法案致函英國內政大臣柏斐文(Suella Braverman),呼籲她重新考慮這項法案當中的具爭議措施

黃畜全方位勝利

引用:
原帖由 acacac 於 2023-1-30 17:27 發表
英國都會有惡法?
咪搵籍口回流啦
吊…
英國政府想立惡法唔係咁易㗎。

國會有真正嘅反對黨 (現時係工黨),時刻諗住取保守黨之位代之;所以執政黨要顧民意,唔會發生100萬人上街,法案都照擺上去二讀三讀通過咁荒謬嘅事。

當年戴卓爾夫人不理民意硬推人頭稅惡法,攪到幾大鑊,下場係點有眼見。勢色唔對,你自己黨友都會推翻你。

"文件顯示,戴卓爾夫人一再無視警告,執意相信人頭稅比物業稅更公平,而且可以阻撓地區的工黨議會向區內親保守黨的業主加稅。 人頭稅推行後,民間隨即成立「全民罷交人頭稅聯盟」(All-Britain Anti-Poll Tax Federation)。雖然不交稅或遭起訴,但一些地區不交稅的比率高達 30%,經常搬家的人則無從追查,追稅成本變得十分高昂。1990 年 3 月 31 日倫敦特拉法加廣場爆發大規模騷亂,二十萬人參加遊行,有工黨議員因為不交稅被關押 60 天。

戴卓爾夫人下台後,馬卓安繼任,隨即撤消人頭稅,代之以議會稅(Council Tax),稅率與人頭稅相近,分別是不以租金估值計算,而是以最高租金計算,單身的人可獲 25% 折扣。 代表工黨的貴族 Foulkes 男爵稱,這些文件顯示,戴卓爾夫人下台只能怪她自己。現任政府如想削減醫療服務,或打擊工會組織,簡直是妄想,「連戴卓爾夫人也做不到」。"

原文網址: https://www.cup.com.hk/2016/02/20/poll-tax-thatcher-downfall/ | *CUP媒體

"

引用:
原帖由 hfceddie 於 2023-1-30 17:41 發表

英國想政府想立惡法唔係咁易㗎。

國會有真正嘅反對黨,時刻諗住取執政黨之位代之;所以執政黨要顧民意,唔會發生100萬人上街,法案都照擺上去二讀三讀通過嘅事。

當年戴卓爾夫人不理民意硬推人頭稅惡法,攪到幾大鑊,下場係點有眼見。勢色唔對,你自己黨友都會推翻你。
我敢寫包單這條秩序法一定會通過會實施。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]