• 瀏覽: 4,560
  • 回覆: 21
政府敲定簡約公屋選址,涉及8幅用地。房屋局局長何永賢今早(30日)於港台節目指,簡約公屋8幅用地選址已全部確定,足以興建3萬個單位,...

住得 5 年左右,平均每個單位成本 80 萬,雖然部份建材可重用,個人覺得唔值,正正經經起正常公屋好過啦

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/hk/2402004/即時-港聞-簡約公屋︱何永賢-8選址全部敲定-月租最便宜約780元-造價減約9億至260億

better than nothing

呢的現代徙置區, 除左浪費納稅人金錢, 仲會帶嚟治安問題。成班低端劏房人口集合埋晒一齊, 的細路生出嚟, 有爺生, 冇乸教, 到時個區自安一定唔會好。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 13:51 發表
呢的現代徙置區, 除左浪費納稅人金錢, 仲會帶嚟治安問題。成班低端劏房人口集合埋晒一齊, 的細路生出嚟, 有爺生, 冇乸教, 到時個區自安一定唔會好。
亂講啦,點計都總比劏房好

每間淨建築成本都55萬,住5年,每月9千,未計每月管理維修……,不如津貼每戶每月5000出外租樓!

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 13:51 發表
唔會卦

引用:
原帖由 足夠迷離的劍蘭 於 2023-1-30 13:57 發表

亂講啦,點計都總比劏房好
呢的人, 比乜佢地住都冇用, 等於初初天水圍開邨, 童黨問題嚴重, 罪案頻生, 將軍澳亦係一樣, 而家就到呢的現代徒置區, 到時開邨, 睇下又會搞成點。😆😆😆

點解要起幾年就拆的公屋要260億,傻的?

幾年已升職下任執手尾

780蚊😨20個鐘頭工資
政府一定收埋咗好大舊錢才可辦到

引用:
原帖由 onewky 於 2023-1-30 14:04 發表
點解要起幾年就拆的公屋要260億,傻的?
https://youtu.be/RDmVjxvIcsk

大花筒,嘥$,庫房又話冇$。佢就有掌聲,慷納稅人嘅慨,最尾又係納稅人埋單!

引用:
原帖由 lamlampeter1 於 2023-1-30 13:58 發表
每間淨建築成本都55萬,住5年,每月9千,未計每月管理維修……,不如津貼每戶每月5000出外租樓!
即喺捉老鼠咁每隻幾錢,D人話比錢佢捉收平一半,
咁你估下D老鼠唔會少到.

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-1-30 17:06 發表
大花筒,嘥$,庫房又話冇$。佢就有掌聲,慷納稅人嘅慨,最尾又係納稅人埋單!
唔算大花筒,係做實事做好事,唔介意加稅再起多十萬八萬間

引用:
原帖由 大寶二寶 於 2023-1-30 17:06 發表
雖然我無份住, 但係受惠嘅唔係香港人咩?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]