• 瀏覽: 3,921
  • 回覆: 16

去年施政報告提出,政府目標在5年內興建3萬個簡約公屋單位。消息指,政府敲定簡約公屋選址,涉及8幅用地,其中3幅位於市區,分別在牛頭角彩興路、啟德世運道及柴灣常安街和常平街,約佔總供應一半,即有約1.5萬個單位。其餘分別在元朗攸壆路近錦繡花園、屯門青麟路第3A區、屯門欣寶路第54區、上水蓮塘尾及小欖樂安排。政府計劃分兩次向立法會申請工程撥款,首批包括牛頭角、啟德、元朗及屯門第3A區用地。房屋局長何永賢早前表示,預計簡約公屋造價,在詳細評估後較原先估算有下調空間。
再增加得多都未必解決得到房屋需求...

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/消息-簡約公屋選址敲定-半數位於市區/358743

市區興建簡約公屋單位...浪費

大興土木開始 
根本壓低租金自然變成會供應增加
回報唔多自然會變放出供應

引用:
原帖由 luckyma 於 2023-1-30 10:40 發表
公屋一向有起在市區,仲玩炒樓咩?平衡向上居多

簡約都要5年,人哋私樓豪庭2年都起好啦,而屯門上水嗰啲,乜鳩配套設施都冇,為起而起,到時就怪返啲人有得住唔住

秀茂平後面一帶大杷地起公屋啦

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2023-1-30 10:48 發表
大興土木開始 
根本壓低租金自然變成會供應增加
回報唔多自然會變放出供應
個個9官大把物業放緊租,點會推個租金上限政策倒自己米,茂利波有另一個名叫劏房波,就已經知乜事,但公公雞超偏偏要用返佢,所以都唔期望呢屆政府可以改善到啲乜民生,香港基層市民都係靠自己繼續生存先

引用:
原帖由 後天平平達人 於 2023-2-1 11:42 發表

公屋一向有起在市區,仲玩炒樓咩?平衡向上居多
簡約公屋係咪到期就要拆?

咁多人無屋住,應該起多d簡約公屋比佢地住啦!

引用:
原帖由 luckyma 於 2023-2-1 12:53 發表

簡約公屋係咪到期就要拆?
拆來做乜?下一批?上一批上咗公屋,下一批唔洗?拆完又起,起完又拆,好得閒呀?又浪費金錢!

引用:
原帖由 後天平平達人 於 2023-2-1 13:31 發表

拆來做乜?下一批?上一批上咗公屋,下一批唔洗?拆完又起,起完又拆,好得閒呀?又浪費金錢!
區議員反對啟德興建 質疑5年後能否歸還再作其他規劃
原文網址: 簡約公屋|區議員反對啟德興建 質疑5年後能否歸還再作其他規劃 | 香港01 https://www.hk01.com/article/861988?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral

引用:
原帖由 luckyma 於 2023-1-30 10:40 發表
公屋不嬲起係豪宅隔離啦, 唔係邊度請工人為富豪服冒呀?

引用:
原帖由 luckyma 於 2023-2-1 13:56 發表

區議員反對啟德興建 質疑5年後能否歸還再作其他規劃
原文網址: 簡約公屋|區議員反對啟德興建 質疑5年後能否歸還再作其他規劃 | 香港01 https://www.hk01.com/article/861988?utm_source=01articlecopy&utm_medium=referral
區議員又咪係地慘佬打手
佢遲啲大把世界啦,

唔知政府做緊咩,唔知政府諗緊咩,或許我不應該知道太多吧~~

得公屋得天下,新型公屋又靚又大又新仲有大把福利
仲有人咁傻買私樓作賤自己又細又貴又無人幫ON99,根本公屋各樣野都完勝私樓,係港女先咁ON9咁膚淺,睇下新加坡個個人爭住住公屋就知公屋係好野

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]