• 瀏覽: 27,780
  • 回覆: 187
  • 追帖: 2
自日本於去年10月放寬入境限制後,積壓近3年「旅行癮」的港人急不及待搶機票「返鄉下」。日本國家旅遊局(JNTO)在1月18日公佈訪日的遊客數字,其中2022年全年共有26.9萬港人遊日,是在所有地區中排第五,而同日日本觀光廳亦指在2022年第四季中,香港旅客在日的消費額為745億日圓(約44.9億港元),僅次於南韓排全球第二,人均消費額則排第一。

呢D香港仲派乜消費劵俾佢地??呢D問政府攞錢, 轉頭就派錢去日本
攞咁第一真係國恥

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1901937/即時-港聞-日本開關-27萬港人-返鄉下-豪花近45億元排全球第二-人均消費世界第一

其實係咪呢班友係日本爆買日本藥, 根住又扮大陸的呀

本身疫情期間,日本沒有完全禁止非日本居民入境,最多去到當地隔離,尤其2021年東京奧運,仍有不同國家的人入境日本

買到返黎發覺

made in China

政府係咪考慮列呢班友入不獲派消費劵名單呢??佢轉頭拎了45億去餵日本喎

證明香港仍有很多有錢人, 仍然肯捨得消費。

引用:
原帖由 pycicamn 於 2023-1-30 02:32 發表
本身疫情期間,日本沒有完全禁止非日本居民入境,最多去到當地隔離,尤其2021年東京奧運,仍有不同國家的人入境日本
但開關就老屈係中國播疫俾日本, 嗰下先係要同日本仔國仇國恨嘛

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-30 02:51 發表
政府係咪考慮列呢班友入不獲派消費劵名單呢??佢轉頭拎了45億去餵日本喎
所以今年真係唔使再派消費券, 香港人個個咁有錢, 政府根本就唔需要再做埋呢的多餘嘅嘢。

黃畜又話生於亂世?
手上用iphone,個個月去日本

引用:
原帖由 wilsonkf 於 2023-1-30 02:37 發表
買到返黎發覺

made in China

我已中伏,在日本因應急買咗個Omron 血壓計。拆開盒確定是 MIC, 無問題,對大陸製造有信心。但價錢貴過在加拿大有衛生局認証是醫療產品,有更多功能的型號一倍,真係媽媽聲。

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-30 02:19 發表
自日本於去年10月放寬入境限制後,積壓近3年「旅行癮」的港人急不及待搶機票「返鄉下」。日本國家旅遊局(JNTO)在1月18日公佈訪日的遊客數字,其中2022年全年共有26.9萬港人遊日,是在所有地區中排第五,而同日日本觀光廳亦指在2022年第四季中,香港旅客在日的消費額為745億日圓(約44.9億港元),僅次於南韓排全球第二,人均消費額則排第一。

...
做漢奸只有死路一條

2022年全年共有26.9萬港人遊日,是在所有地區中排第五

但總消費就排名第2, 只輸俾有百多萬人去日本玩的南韓, 但人數只係南韓的5分一

香港人係日本都好洗腳唔抹腳喎

成日可以返鄉下豪花,羨慕死班移英BNOer
可見有國安法後香港正好多  
仲話咩大鎖港喎 

引用:
原帖由 .股水西流. 於 2023-1-30 05:43 發表

做漢奸只有死路一條
剛剛睇到新聞, 話果邊有雪崩。。。。😆😆😆

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-30 02:19 發表

...
似梨流主無錢去啊?

主題標籤 #消費券
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]