• 瀏覽: 27,918
  • 回覆: 41
  • 追帖: 2
自日本於去年10月放寬入境限制後,積壓近3年「旅行癮」的港人急不及待搶機票「返鄉下」。日本國家旅遊局(JNTO)在1月18日公佈訪日的遊客數字,其中2022年全年共有26.9萬港人遊日,是在所有地區中排第五,而同日日本觀光廳亦指在2022年第四季中,香港旅客在日的消費額為745億日圓(約44.9億港元),僅次於南韓排全球第二,人均消費額則排第一。

呢D香港仲派乜消費劵俾佢地??呢D問政府攞錢, 轉頭就派錢去日本
攞咁第一真係國恥

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1901937/即時-港聞-日本開關-27萬港人-返鄉下-豪花近45億元排全球第二-人均消費世界第一

其實係咪呢班友係日本爆買日本藥, 根住又扮大陸的呀

政府係咪考慮列呢班友入不獲派消費劵名單呢??佢轉頭拎了45億去餵日本喎

引用:
原帖由 pycicamn 於 2023-1-30 02:32 發表
本身疫情期間,日本沒有完全禁止非日本居民入境,最多去到當地隔離,尤其2021年東京奧運,仍有不同國家的人入境日本
但開關就老屈係中國播疫俾日本, 嗰下先係要同日本仔國仇國恨嘛

2022年全年共有26.9萬港人遊日,是在所有地區中排第五

但總消費就排名第2, 只輸俾有百多萬人去日本玩的南韓, 但人數只係南韓的5分一

香港人係日本都好洗腳唔抹腳喎

引用:
原帖由 愉快年輕的海洋 於 2023-1-30 06:38 發表

似梨流主無錢去啊?
日本疫情勁都要仲去日本吸病毒,佢哋要儍佢哋繼續囉

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-1-30 07:21 發表
㗎頭笑開顏.
咁香港人又真係有錢過台灣那班嘅,起碼唔洗一麵兩人食

引用:
原帖由 tsenash 於 2023-1-30 07:06 發表
成個po 睇到成班無錢去日本嘅公屋廢老葡萄人地有錢去日本
係囉,佢哋有錢花去日本都去旺香港經濟喎,所以消費券名單應不包括呢班有錢人囉

引用:
原帖由 冷漠的香港人 於 2023-1-30 06:56 發表
同期有幾多日本仔嚟左香港,駛左幾多錢?
日本仔而家好多窮鬼,係俾美國害到咁,佢哋來啅免費港女的多,又食又拎,旨意佢哋帶俾香港經濟繁榮?吔蕉啦

引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-30 10:03 發表

日本仔而家好多窮鬼,係俾美國害到咁,佢哋來啅免費港女的多,又食又拎,旨意佢哋帶俾香港經濟繁榮?吔蕉啦
其實係講真的,日本經過3年多的旅遊冰河期,根本好多人都窮到燶,否則都唔會咁多日本女生及人妻出黎拍av幫補家計

日本而家根本望中國人及香港人去打救佢哋

而唔係美國,南韓,台灣及越南呢班慳精過去囉

引用:
原帖由 dunbinexy 於 2023-1-30 10:28 發表
消費卷係只可在香港用,主要幫本地經濟運轉。
呢d 人有錢使去俾日本係佢地自由。你咪諗下lor, d 黃人咁有錢,點解本港黃店又執咁多?阿布泰又要做二五督灰?
有黃店幫消費券折現架!
有新聞都報過啦!

看返這報導的消費比較
香港人的住宿費,食嘢費及購物費係大幅拋棄對手(以數字除人數計)

說明港人係那邊要住得好,食得好,仲要爆買得勁

咁習性,係英國怎生存呀

引用:
原帖由 傲慢行走的花園 於 2023-1-30 10:49 發表
啦呢D就叫爆買啦
買嘢那項高達318,排名第一,計返香港人數,真係係日本的爆買冠軍

引用:
原帖由 CB1668_2 於 2023-1-30 11:23 發表

去旅遊同去長住…..點都係兩件事。
習慣了日本的奢,先捱唔到英國的儉呀!

唔怪得BNOers係英國怨聲載道啦

所以看到今次這個購物數字,買嘢最夸的係香港同台灣,
所以爆買晒日本的藥,都能該係中國香港,同中國台灣人做的

所以,又真係唔怪得日本話中國人買到佢哋藥物供應緊張喎

但唔關中國國內人的事囉!

主題標籤 #消費券
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]