• 瀏覽: 17,344
  • 回覆: 112
新一屆政府提出興建簡約公屋,目標是在未來五年內興建約3萬個單位,最新選址包括啟德、柴灣等市區用地。房屋局局長何永賢聯同接受社福機構服務

支持港府,
積極處理普羅大眾的基本居住問題.......

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1901880/即時-港聞-簡約公屋-何永賢帶劏房戶參觀示範單位-設獨立廚廁-300多呎月租2650元

問題向來是只能住兩年, 兩年後被逼遷和公屋又要由頭排過到時仲慘.

好過住劏房好多.

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-1-29 23:12 發表
好過住劏房好多.
本人不明白為甚麼到了現在大家去了解事情都咁短視? 因為職責只有五年期限?

仲靚過大部分私樓,呢種單位私樓班水魚個個月要供成皮野先住到,都唔知買樓為咩

引用:
原帖由 HEGSWF 於 2023-1-29 23:16 發表
仲靚過大部分私樓,呢種單位私樓班水魚個個月要供成皮野先住到,都唔知買樓為咩
其實好多人就算成世人工不吃不喝都唔夠買, 所以根本理解唔到以現在樓價買樓為乜, 只是外界一直宣傳保值要求不要壓抑樓價, 根本現實已讓人發夢也不會想買間屋的.

簡約公屋係咪過度性公屋

非常支持
德政

引用:
原帖由 andy1958_1 於 2023-1-29 23:22 發表
簡約公屋係咪過度性公屋
我聽到講過選擇過度性公屋即代表放棄輪侯公屋, 提都唔提吓, 嗰然好SALES喎.

引用:
原帖由 andy1958_1 於 29/1/2023 23:22 發表
簡約公屋係咪過度性公屋
無錯, 係。

抵住

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:15 發表

本人不明白為甚麼到了現在大家去了解事情都咁短視? 因為職責只有五年期限?
要有長遠政策先做, 要等幾耐?

點都要跨出呢一大步, 否則永遠都不能解決.

真心覺得 比卡超 係有心為市民做啲嘢

電磁爐成為固定電力裝置,插座是否可以裝開關掣,我想政府都要說明一下

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]