• 瀏覽: 17,408
  • 回覆: 112
引用:
原帖由 ke2011 於 2023-1-30 09:19 發表

社區組織協會之前已經出咗聲,繼續搶低端「人材」吧!曲線支持人去躺平等政府打救
而家根本就係一班要工作, 要納稅嘅正常市民去供養緊一班等攞褔利, 等食公帑嘅社會寄生蟲。

好多獨居劏房戶都係唔黐家,比咁靚間屋佢哋都係浪費,建議d簡約公屋只給劏房家庭戶入住就好!

極似外國嘅公屋,簡約公屋用嚟出租,公屋用嚟賣就啱,簡約公屋不必裝修,申請公屋嘅唔係窮鬼咩?啱佢哋啦,再也不須豪花五十萬裝修。

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 09:33 發表

而家根本就係一班要工作, 要納稅嘅正常市民去供養緊一班等攞褔利, 等食公帑嘅社會寄生蟲。
CLS (施麗珊) 係罪魁禍首!幾時國安法拉佢!

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:06 發表
問題向來是只能住兩年, 兩年後被逼遷和公屋又要由頭排過到時仲慘.
點都冇住劏房咁慘,納稅人就慘

其實劏房戶可以租新界村屋仲平,為何一定要住市區呢

要用幾十萬起間簡約公屋?又利益輸送?你老母臭大你正苦!其實正苦大把錢衹係扮窮。

引用:
原帖由 一嗚 於 2023-1-30 08:28 發表

你講咩??完全唔明。
我明.. 佢意思可能係.
住完2年咁平租. 之後資產可能過左公屋限額.變左唔合資格.
除非完全唔儲錢.又或者2年內儲夠首期上樓

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 06:24 發表

政策一味向低端人口傾斜, 對於交稅果班正常市民就完全忽略。
交稅果班要為權貴做到死個日為止,果班不甘向下流, 但想向上流的話,個班權貴也不會認同你,只會想方設法讓你下去,中間那班人是最慘若然他們不醒過來的話

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-30 09:33 發表

交稅代表你對這個社會有歸屬感,正正是這種感覺得使人們繼續為權貴工作。

抵住

好似幾正

引用:
原帖由 dvddvdhk 於 2023-1-30 07:08 發表

但要小心背後有人專登倒米,君不見大部份傳媒走去訪問啲有屋住嘅人覺得起唔起簡約公屋好,但前設成本係貴過傳統公屋,班友實話唔好。你試吓問吓依家住緊劏房,交緊$6000租都仲要係個厠所煮飯嘅人喜唔喜歡。撫心自問,邊啲人最唔想大衆市民都有個安樂窩而唔需要買樓?
認同,起碼行出第一步,住劏房6千租金,仲要細到pk ,對小朋友學習環境好重要,簡約公屋,值得推行,d政黨又話貴,真係小你飛刀老母

可以住幾耐??

300多呎的單位,在私樓不算細。

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]