• 瀏覽: 17,434
  • 回覆: 112
引用:
原帖由 eko01 於 2023-1-30 05:10 發表
真心覺得 比卡超 係有心為市民做啲嘢
政策一味向低端人口傾斜, 對於交稅果班正常市民就完全忽略。

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-1-29 23:03 發表
新一屆政府提出興建簡約公屋,目標是在未來五年內興建約3萬個單位,最新選址包括啟德、柴灣等市區用地。房屋局局長何永賢聯同接受社福機構服務

...
高官中賢仔個樣幾靚。

起碼都有 為 啲市民著想

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:06 發表
問題向來是只能住兩年, 兩年後被逼遷和公屋又要由頭排過到時仲慘.
你冇住過徙置區,七層大廈。
任何問題一定係一級一級解決,特別係要靠政府幫的市民。

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:15 發表

本人不明白為甚麼到了現在大家去了解事情都咁短視? 因為職責只有五年期限?
可以連任一次 即係做十年

不過呢個位冇一個可以正常連任

貪曾只係提早上任 唔可以叫連任 

我覺得有D似展翅和毅進果D計劃咁,幫市民暫時舒解困難,亦助輪候公屋人數減少一些,等前面的排隊人士清咁D,過一兩年先再比呢批人排過,咁樣疏導「人流」,最終能不能解決輪候公屋時間太長既問題呢?

引用:
原帖由 bluelikejazz 於 2023-1-29 23:03 發表
新一屆政府提出興建簡約公屋,目標是在未來五年內興建約3萬個單位,最新選址包括啟德、柴灣等市區用地。房屋局局長何永賢聯同接受社福機構服務

...
但要小心背後有人專登倒米,君不見大部份傳媒走去訪問啲有屋住嘅人覺得起唔起簡約公屋好,但前設成本係貴過傳統公屋,班友實話唔好。你試吓問吓依家住緊劏房,交緊$6000租都仲要係個厠所煮飯嘅人喜唔喜歡。撫心自問,邊啲人最唔想大衆市民都有個安樂窩而唔需要買樓?

租金折扣只有10%太少了吧?租住期有時限,給個8折都不過分啦。

有獨立廚廁咁好!?
好過英國九千蚊都要共用廁所搞到要自殺好多啊

引用:

...
講到咁勁,查實要何時才可以入住。

先要打倒地產吸血鬼,香港才有未來

引用:

...
廿幾年前已有的居住問題,政府今天終於見到了,希望政府有決心解決問題。

引用:
原帖由 年輕的紅葉 於 2023-1-30 07:20 發表

廿幾年前已有的居住問題,政府今天終於見到了,希望政府有決心解決問題。
地產吸血鬼一定出嚟玩寸party 
吾會放過香港奴隸

親力親為!叻過D男人😊😊

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-29 23:27 發表

我聽到講過選擇過度性公屋即代表放棄輪侯公屋, 提都唔提吓, 嗰然好SALES喎.
吾係呀!
住5年組合屋後可直接上公屋的😊😊

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]