• 瀏覽: 8,251
  • 回覆: 52
+2
新一份《財政預算案》下月發表,社協提出多項長遠政策建議、及短期紓困措施,包括向每名基層人士派發1萬元「基層生活津貼」和設立短期失業及就業不足援助金。 社協認為新一份預算案應更有效做到精準扶貧,副主任施麗珊建議向每名生活在貧窮線下及正領取各項社會福利的基層人士派發1萬元「基層生活津貼」、設立短期失業及...

基層人士?如何界定?駛唔駛花大量人手去核實資格?又係齋噏, 然後拋個波比政府。建議用電腦自動篩選合資格人士, 根據稅務局納稅人資料庫去年個人平均月入不超過某金額就可派一萬, 無資料的納稅人表示無需納稅即無收入, 當然亦要派一萬啦!

新聞來源連結:

https://news.rthk.hk/rthk/ch/com ... m?spTabChangeable=0

引用:
原帖由 NIK9527 於 2023-1-29 17:57 發表
新一份《財政預算案》下月發表,社協提出多項長遠政策建議、及短期紓困措施,包括向每名基層人士派發1萬元「基層生活津貼」和設立短期失業及就業不足援助金。 社協認為新一份預算案應更有效做到精準扶貧,副主任施麗珊建議向每名生活在貧窮線下及正領取各項社會福利的基層人士派發1萬元「基層生活津貼」、設立短期失業及...

搞一大輪資產審查,又嘥一大畢行政費

基層人士🤔

每人?我生十個係咪比十萬我??

又係條施麗珊淨識R錢

住劏房有小朋友的唔應該比津貼佢地之餘反而要罰佢地錢來減少呢類不負責任亂咁生的人

如何介定誰是可受惠的真正基層,咁即係要人人資產審查啦,條女知唔知自己建議帶來的影響?。

引用:
原帖由 NIK9527 於 2023-1-29 17:57 發表

要派就不輪貧富

要合資格至有得派

只會分裂社會

不如唔好派

引用:
原帖由 sam0010 於 2023-1-29 19:02 發表
住劏房有小朋友的唔應該比津貼佢地之餘反而要罰佢地錢來減少呢類不負責任亂咁生的人
第一班要cut綜援就係住劏房呢班人, 呢班人, 無本事又學人生, 生左又要社會幫佢地養。

好多揸的士兩皮多有無交稅

基層1萬
其他層2萬

食屎啦社協

引用:

退稅最好

上到床又想牽被  

反對任何型式派錢

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]