• 瀏覽: 33,810
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
新一年《財政預算案》下月22日公布,財政司長陳茂波今日(28日)出席港台節目《眾言堂》表示,聽到不少聲音期望外傭開支會有稅收優惠,會考慮將外傭開支列入免稅範圍,但同時需考慮本地僱傭情況,以及執行上會否造成行政繁瑣。

設外傭免稅額,鼓勵更多家庭主婦重新外出工作,一方面可解決市場上勞動人口不足,芳一方面,呢 D 人工作收入又可墜入入息稅網而抽番稅比政府。

新聞來源連結:
https://news.mingpao.com/ins/港聞/article/20230128/s00001/1674891173193/陳茂波-考慮設外傭免稅額-有不少激烈意見反對再派消費券

有錢請外傭駛乜比優惠佢地

外傭免稅額 安老新一章

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-1-29 08:57 發表
新一年《財政預算案》下月22日公布,財政司長陳茂波今日(28日)出席港台節目《眾言堂》表示,聽到不少聲音期望外傭開支會有稅收優惠,會考慮將外傭開支列入免稅範圍,但同時需考慮本地僱傭情況,以及執行上會否造成行政繁瑣。

...
不少激烈意見反對派,但更多意見支持派。

引用:
原帖由 sam0010 於 2023-1-29 08:59 發表
而家係窮人先要請。

俾錢請幾十萬外人返黎搞迫搞亂香港仲有免稅獎勵!?

捱左3年,今年終於復常,今年復常更加要派錢大家開心下,睇下人地澳門年年派成皮野,派足十幾年都無停過無人嘈,大方豪爽,再唔派錢點講都講唔通,錢就一定要派,派錢人人開心,有D錢係唔慳得
邊個反對派錢邊個與民為敵
再唔派錢連車公都顯靈中籤睇唔過眼,連車公都比晒啟示
派錢人人開心,超哥民望急升,一舉二得
派錢都反對個班傻的嗎,全世界邊個人會唔鐘意錢
唔支持派錢個班得2種
一係奴性重,鐘意死做爛做做樓奴比一大筆錢住幾百呎做水魚仲覺得好自豪,懶清高扮晒野
一係係外國大把錢睇食花生,自己無份派都唔想人地有份派

波叔話睇餸食飯, 睇怕派五千蚊機會大啲~

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-1-29 08:57 發表

...
好多單身人仕唔比請外籍家傭,咁佢們稅交多多,福利又少少,說找另一半?現在講金唔講心時代,年輕先會犯的錯中年人會去犯嗎.

引用:

...
會否歧視本地女傭?

支持派消費券,刺激經濟 💪

覺得取消垃圾收費更好!
或者用資源去縮短人們睇病時間更惠及大家

外傭稅咪益有$人

E+係支持香港經濟吖嘛,聘請外傭係資金外流,梗係聘用本地傭工先有免稅額啦

引用:
原帖由 sam0010 於 2023-1-29 08:59 發表
有錢請外傭但係冇錢交稅, 點解香港人可以無恥兼賴皮到咁嘅程度? 

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]