• 瀏覽: 34,015
  • 回覆: 287
  • 追帖: 1
派俾商界狗又唔見有人反對?

上面傻曱甴話有民主吾使食自己自睇下英國,自己都冇得食

要曱甴宣誓奶共先有得派,我就支持

佢哋D官員耳員又來料
幫自己免稅

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-1-29 13:55 發表
777豪派$俾CX, 好似佢有股份咁!

引用:
原帖由 公你贏,字我輸 於 2023-1-29 13:55 發表
肥上瘦下是常態

引用:
原帖由 johnwong9394 於 2023-1-29 08:57 發表
新一年《財政預算案》下月22日公布,財政司長陳茂波今日(28日)出席港台節目《眾言堂》表示,聽到不少聲音期望外傭開支會有稅收優惠,會考慮將外傭開支列入免稅範圍,但同時需考慮本地僱傭情況,以及執行上會否造成行政繁瑣。

...
本來香港薪俸稅佔稅收比重就唔係高,係啲叻仔先至會認為自己交一千幾百蚊薪俸稅就好似養起成個香港咁款嘅啫。
何況現在香港社會環境,一般公司或商舖,新增一個常設職位,已經係難上加難,無他,太多濕碎嘢要顧,例如強積金,勞保,大假,醫療等,好多中小公司請個長工都耍手擰頭,而商舖則多數炒散,投入的家庭婦女對稅收幫助不大,但不論如何,增加勞動力都是好的。

真係唔好派消費劵
要派現金
一係2樣一齊派
好似澳門咁當揞口費
啲錢都亂用不如派返俾香港人

引用:
原帖由 為香港人鼓掌 於 2023-1-29 13:46 發表

你快啲提議俾波叔啦~

另外, 開發「明日大嶼」和「北部都會」的支出, 可唔可以靠發債去支付呢?記得當年「玫瑰園計劃」, 都係以發債去進行架~
小人物,只能夠在香討發牙痕,咁嘅提議邊有資格傳到陳先生嗰度。

多年前,香港興建隧道都係由私人公司興建,專利幾十年後便要送返俾政府, 開發「明日大嶼」和「北部都會」的支出可以考慮發債或部分項目交俾私人公司做囉。

引用:
原帖由 文丁 於 2023-1-29 13:59 發表

小人物,只能夠在香討發牙痕,咁嘅提議邊有資格傳到陳先生嗰度。

多年前,香港興建隧道都係由私人公司興建,專利幾十年後便要送返俾政府, 開發「明日大嶼」和「北部都會」的支出可以考慮發債或部分項目交俾私人公司做囉。
https://www.budget.gov.hk/consultation23/chi/share.php

倒錢填海又冇人出聲

普遍住屋空間細, 還要請外傭, 請個外傭的開支,便要兩個外出工作,  鼓勵一個留家處理家務, 帶小孩,有質量的餸菜, 減稅。

邊個會反對再派消費券?商人經齊太好嚴錢多?定輪到派現金呀!
第一次聽倒有人嚴錢多,嚴錢多嗰喲可以唔攞留返比庫房架!好自由架!但係你就唔好咁獨裁叫政府唔好派比有需要嘅人,你自己留庫房咪得囉!
定還是又係班海外漢奸上次攞完就走,明知今次無得攞又要玩野呀?
派少喲海外卷好過啦!

外傭免稅額?係咪傻咖?咁都批嘅話以後波叔就叫做傻波啦!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]