• 瀏覽: 1,188
  • 回覆: 12
英國媒體星期三(1月25日)報道,一名年僅27歲的香港女碩士去年4月在英國國民(海外)護照(BNO)簽證計劃下移居英國,卻不堪沉重的生活壓力,七個月后在合租房內自殺身亡。英國2021年1月開啟對香港BNO護照的簽證計劃。成功申請BNO簽證的人士及其家屬在英國生活、工作和學習達五年后可申請成為英國公民。該計劃一度引發香港新一輪移民潮。不過,這項計劃實行兩年后,一些移民英國的港人卻開始發現處境和想象有一段距離。隨着此次香港女碩士自殺的消息傳出,港人移民英國現狀再次受到關注。移民英國的港人現狀被有中共官方背景的港媒《文匯報》形容為“黑醫護”的前香港公共醫療醫生協會會長馬仲儀醫生,2021年底移民英國

fake news dont trust

大陰繁榮昌盛,唔好返來香港呢啲冇自由受監控嘅地方

新聞來源連結:

https://www.zaobao.com/realtime/china/story20230127-1357139

有民主自由,
有得投票,
脫離中共魔掌,
高尚有文化,

仲有乜嘢唔好得過中國香港?

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-29 08:31 發表
有苦自己知
別人別討論
例如呢?

"民主自由"可以當飯吃能飽肚的, 曱甴們過到英國大L把自由填肚...多麼幸福!

當然好啦!
係英囯可以達成“大三罷”心願,有民主自由空氣又有特平炸魚薯條,遲下可申請移居盧旺達。
千祈唔好返香港呀👍🏻

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-1-29 09:42 發表
當然好啦!
係英囯可以達成“大三罷”心願,有民主自由空氣又有特平炸魚薯條,遲下可申請移居盧旺達。
千祈唔好返香港呀👍🏻
薯條都冇丫大陰依家

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-1-29 09:42 發表
當然好啦!
千祈唔好返香港呀👍🏻
日日排食物銀行唔洗俾英磅,🪳長食長有呀,幾好福利呀😁

其實有生活好,亦有潦倒,如羅冠聰及一眾黃網絡主,就係好嗰班😅

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2023-2-1 10:07 發表
其實有生活好,亦有潦倒,如羅冠聰及一眾黃網絡主,就係好嗰班😅
本身有能力嘅生活好嘅嗰班其實去邊都冇問題,問題係本身唔掂嗰班

引用:
原帖由 voyagehk 於 2023-2-1 10:38 發表

本身有能力嘅生活好嘅嗰班其實去邊都冇問題,問題係本身唔掂嗰班
羅冠聰袋咗二千萬,去非洲津巴布韋或南蘇丹都會生活好🤣

引用:
原帖由 冰風蓋天 於 2023-2-1 11:18 發表

羅冠聰袋咗二千萬,去非洲津巴布韋或南蘇丹都會生活好🤣
其實班黃黑網主可能好多都唔掂呢

主題標籤 #移民
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]