• 瀏覽: 13,455
  • 回覆: 114
大公網香港新聞頻道

政府考慮設立指引,於黃金時間播放內地制作電影。
此外亦可以定立嚴格篩選,令外地影片不易進入香港市場
同時引入內地院線,增加觀眾選擇。

新聞來源連結:

http://www.takungpao.com.hk/news/232109/2023/0128/812190.html

不如安排喺香港電台免費播映喇!

好多內地劇集不下於港片

使柒咁煩咩,不如立法院線引入一部外語片就一定要引入一部大6片黎平衡番,就好似本地足球一定要有一定比例華人球員一樣,問題咪解決哂囉。

引用:
原帖由 tinnit 於 2023-1-28 19:29 發表
好多內地劇集不下於港片
但香港人未必啱睇呢。

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-28 19:34 發表
使柒咁煩咩,不如立法院線引入一部外語片就一定要引入一部大6片黎平衡番,就好似本地足球一定要有一定比例華人球員一樣,問題咪解決哂囉。
調返轉,每引入三套內地片先可以播一套其他地區影片先啱。

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-28 19:36 發表

但香港人未必啱睇呢。
話不定香港人睇完內地電影,眼濕濕離開呢。

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2023-1-28 19:36 發表

調返轉,每引入三套內地片先可以播一套其他地區影片先啱。
咁不如立法只準引入大6片,D宣揚西方資本主義腐化既西片一律不準引入,仲立法港人每月要入埸觀看至少一部大6片,否則屬刑事。

引用:
原帖由 Sunny20@8 於 2023-1-28 19:38 發表

話不定香港人睇完內地電影,眼濕濕離開呢。
眼濕濕比人揾笨柒。

提示: 違規內容已被屏蔽
引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-28 19:40 發表

眼濕濕比人揾笨柒。
睇港產片9成機會。

引用:
原帖由 peter925 於 2023-1-28 19:49 發表

睇港產片9成機會。
睇港產片同大6片一樣比人揾笨柒。

引用:
原帖由 黑蟑螂群毆 於 2023-1-28 19:46 發表
到時黃犬奴才一哭二鬧三上吊
佢地仲賴死唔走??

引用:
原帖由 深水埗街坊70777 於 2023-1-29 08:35 發表

我經常在地鐵見到有人拿手機追劇,不是韓劇就是大陸劇。
香港戲院無大陸劇,所以咪要用手機睇。
若果電影院是主力播放內地電影,簡直係大多數人民希望。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]