• 瀏覽: 6,455
  • 回覆: 39
+3
英國通脹問題嚴重、物價飛漲,不僅低收入家庭出現三餐不繼的情況,連受薪階級也陷入困境。新加坡媒體1月26日稱,有英國在職人士因薪金不足以應付生

愈來愈覺得呢啲日子移民英國既 BNOers 係傻瓜!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/即時國際/860703/英國通脹嚴重-上班族求助食物銀行-教師為讓子女果腹不吃晚餐

脫歐,打仗,高通脹!係腦殘先去英國,幾個島,脫離歐陸!憑乜支持高 GDP. 

黑炭頭無計可施.

我父母60年代都窮,但都三餐都飽肚

英國正面對40年來最高通脹率,全國多個行業大罷工,說是民生維艱也沒有誇張。許多持BNO移英的港人本身並無足夠的資產支撐他們在當地長期生活,必須外出打工,惟人浮於事,即使是教師、議員,到埗後亦只能從事超市執貨、餅廠製餅等勞動力工作。更沒有明言的是,白人社會對黃種人始終存在歧視,哪管你有碩士、博士學歷,一樣會被職場的「玻璃天花板」所擋。

恭喜哂

引用:
原帖由 h9995435 於 2023-1-28 08:41 發表
點解英超市yellow label賣唔出要當垃圾掉?
因為有食用風險唔想孭鑊
如果冇的話點解唔直接延長到期日?
又如果冇食用風險,鼓勵人用olio個app,即係叫人唔好買,等過哂期先去執,咁超市最後會點做?
咁叫救食物救地球?不如做人形蜈蚣仲好啦!
所以黃人思想永遠單方面,小學雞思維
所以

引用:
原帖由 zhangan 於 2023-1-28 09:09 發表

點解英超市yellow label賣唔出要當垃圾掉?
因為有食用風險唔想孭鑊
如果冇的話點解唔直接延長到期日?
又如果冇食用風險,鼓勵人用olio個app,即係叫人唔好買,等過哂期先去執,咁超市最後會點做?
咁叫救食物救地球?不如做人形蜈蚣仲好啦!
所以黃人思想永遠單方面,小學雞思維
所以
冇錢遲早廚餘都冇得食
食物起碼未俾人食過,食物中毒都抵

以後教小朋友唔好偏食/浪費,唔使講埃賽俄比亞,講英國就得

引用:
原帖由 h9995435 於 2023-1-28 09:23 發表

冇錢遲早廚餘都冇得食
你食乜未俾人食過,食物中毒都抵
就像僕人國的Pagpag

咪好囉! 你睇英國人面豬幾多,家吓咪當減肥囉,一日一餐 
香港老綜撚直頭話窮到上山摘菜食啦!香港仲慘過佢地

好似有網友宣稱炸魚薯條好平㗎,唔通係流🤣

引用:
原帖由 Henrywu18 於 2023-1-28 09:26 發表
好似有網友宣稱炸魚薯條好平㗎,唔通係流🤣
平?你信嗎?

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-28 13:51 發表

平?你信嗎?
唔知呀!
不過有個網友成日話佢老友eddie係英國話物價平地方大好自由🤣

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]