• 瀏覽: 42,157
  • 回覆: 506
+2
新一份《財政預算案》下月發表,中大劉佐德全球經濟及金融研究所常務所長莊太量今日(27日)表示,政府過去兩年都派發消費券,市民對消費券有期望

基層派開一萬就無得走呀啦,但中上層人士高官專業人士有錢人都唔得稀罕果一萬蚊啦

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/article/860 ... utm_medium=referral

基層一萬無問題,但某位社工話基層要淪落到要斬柴煮飯,咁係唔係要派多一萬至安樂?

學者講乜,做相反就啱嫁喇。

基層已經大把福利根本唔應該再繼續比佢地

就不用派比學者  佢地不吃人間煙火 喜歡閉門造車

講咗好多次啦,消費券唔係要嚟扶貧,係要來振興本土經濟同提倡電子消費模式。點解要基層派多啲呀?🤔

引用:
原帖由 touya08 於 2023-1-27 22:55 發表
講咗好多次啦,消費券唔係要嚟扶貧,係要來振興本土經濟同提倡電子消費模式。點解要機場派多啲呀?🤔
所以唔應該派消費券, 應該直接入錢到銀行. 因為消費券加劇物價上升, 也影響消費習慣, 如果巿民習慣賺錢買花戴, 過多十年八年, 政府就要面對不懂儲蓄的巿民. 反而日後的扶貧更難做.

引用:
原帖由 jetdone 於 2023-1-27 23:02 發表

所以唔應該派消費券, 應該直接入錢到銀行. 因為消費券加劇物價上升, 也影響消費習慣, 如果巿民習慣賺錢買花戴, 過多十年八年, 政府就要面對不懂儲蓄的巿民. 反而日後的扶貧更難做.
疫情三年派左兩,我覺得幫商鋪食店渡過難關已經盡人事,現在漸漸復常我也覺得不應該再派。

消費劵變扶貧券

引用:
原帖由 s336990 於 2023-1-27 23:07 發表
不患寡而患不均
學者都痴膠花
消費劵扶嘅係刺激經濟,唔係扶貧
唔好搞錯原意
既然通關,何不等多幾個月觀望下?
現在加息壓制通漲, 根本不用刺激經濟, 疫情限制取消根本基本需要已可帶動經濟, 就連睇淡的情況下經濟還是向前, 所以根本沒有需要再用消費券加劇通漲.

捱左3年,今年終於復常,今年復常更加要派錢大家開心下,錢就一定要派,派錢人人開心
邊個反對派錢邊個與民為敵
再唔派錢連車公都顯靈中籤睇唔過眼
派錢人人開心,超哥民望急升,一舉二得
唔支持派錢個班得2種
一係奴性重,鐘意死做爛做做樓奴比一大筆錢住幾百呎做水魚仲覺得好自豪
一係係外國大把錢睇食花生,自己無份派都唔想人地有份派

又搞天價行政成本,學者真係無知。

引用:
原帖由 peter925 於 2023-1-27 23:13 發表
又搞天價行政成本,學者真係無知。
其實基層很容易分, 都係安全網(綜緩,長者,傷殘)那些已一早登記晒. 最麻煩N無人士, 其實N無才是生活最困難的一方, 所以可以用水電媒補貼.
而自行申請真的又會浪費行政費, 要睇財爺的取向, 本人想想下你的論點都正確, 人人派相同價值的補貼唔洗煩. 講真自行上報根本沒有人會真正核實, 就如果當年"補就業"就是一個活生生的例子"騙"政府錢, 如果全民派一樣反而幫到政府.

On 79
中高層俾稅養班低層
仲要收少d

我返工唔辛苦?無壓力?唔使考試?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]