• 瀏覽: 38,066
  • 回覆: 206
  • 追帖: 2
+2
彭博社報道,中國商務部會同科技部就《中國禁止出口限制出口技術目錄》修訂公開徵求意見,把一些生產先進太陽能晶片關鍵生產技術納入限制出口技術項

如果消息屬實,我是大表歡迎的,中國早就應該這樣做了,美國真的不要以為只有自己才能玩限制出口。

新聞來源連結:

https://www.hk01.com/即時中國/861089/太陽能晶片產量佔全球97-美媒-中國擬限制太陽能晶片技術出口

禁到你慌呀!

中國擬限制太陽能晶片技術出口
今朝擸下新聞以為聽錯,後來報中國佔世界太陽能晶片95%,即刻叫好 !

9成7好誇張   晶片反擊戰   太陽能晶片vs電腦晶片   誰會勝出這場晶片戰呢?

引用:
原帖由 judylam651 於 2023-1-27 19:24 發表
中國擬限制太陽能晶片技術出口
今朝擸下新聞以為聽錯,後來報中國佔世界太陽能晶片95%,即刻叫好 !
比晶片更重要的是各種鑼絲,即時令世界停頓

美國無太陽能晶片技術影響有限

係時候重重反擊老美了

有需要嘅自行研發啦

引用:
原帖由 chanmm1978 於 2023-1-27 19:32 發表
美國無太陽能晶片技術影響有限
應會影響太空技術發展,太空衞星升級

美國要求全球限制向中國出口晶片,又是為什麼呢?

引用:
原帖由 shadowxo 於 2023-1-27 19:30 發表
9成7好誇張
中國專投放資源喺利益眾生既事上
難怪有天下歸心贏國既美譽

呢個領域玩到白菜價。後來者難競爭。
投資落去,一陣風向轉,亞爺改為大量出口,即時血本無歸。
鬼老呢方面進退兩難

美國2-30年前就威就惡,現在

引用:
原帖由 含L至軟 於 2023-1-27 19:45 發表
呢個領域玩到白菜價。後來者難競爭。
投資落去,一陣風向轉,亞爺改為大量出口,即時血本無歸。
鬼老呢方面進退兩難
LED燈光行業, 都係畀大陸玩到白菜價.

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-27 19:44 發表

中國專投放資源喺利益眾生既事上
難怪有天下歸心贏國既美譽

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]