• 瀏覽: 4,453
  • 回覆: 18
台灣藝人安于晴赴泰國旅遊稱遭當地警察無故勒索,泰國警方昨(26)日表示,1月4日凌晨在曼谷臨檢站攔下安于晴一行人,一切程序合乎規定,...

係個台妹屈泰國警察勒索定係佢自己身有屎?  
各位自行判斷啦!

新聞來源連結:
https://hd.stheadline.com/news/realtime/chi/2401619/即時-中國-台女星安于晴稱遊泰遭警勒索-曼谷警局否認指控

國際刑警唔會管一個國家內既犯罪wor. 佢地都無權.

引用:
山倫表示,安于晴喝醉且無攜帶護照,表示朋友會送護照,但等了1個小時沒人出現,由於一行人說中文,警方說英文,溝通不良狀況下,雙方氣氛愈來愈緊張。後來警方要求一行人打開手提袋,發現裡面有電子煙器具,警方告知這類器具在泰國屬非法,由於之後警察必須移動臨檢站,因此決定讓他們離開,未採取任何法律行動,否認有關安于晴所指的警方勒索金錢。
咁就放人走?睇落泰警有啲野喎

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-27 18:24 發表
之前都有單咁嘅嘢 
https://www.hk01.com/大國小事/860238/中國女網紅稱花數千泰銖獲警察接機-開路-護送-泰國官方怒徹查

引用:
原帖由 綠腳趾 於 2023-1-27 18:24 發表
如條女PO上抖音   結果就唔同喔!!

泰國警察要錢,一直都有,最常見係交通警屈司機錢。

唔識先幫趁差佬接機同開路, 梗玩你啦.

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-27 18:59 發表
泰國沖話冇喎,泰國最安全最自由喎

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-27 18:59 發表
我有經驗話你知唔係屈,因為我親身經歷過好幾次,係司機自己違規,比如不依交通標誌丶衝紅燈,交警埋嚟攞住張牛肉乾,你肯即時磅水就唔開牛肉乾畀你 ( 當然係打折扣),你企硬情願食牛肉乾,交警都冇你符。我從未試過/見過交警無情白事屈錢。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-1-28 10:27 發表

我有經驗話你知唔係屈,因為我親身經歷過好幾次,係司機自己違規,比如不依交通標誌丶衝紅燈,交警埋嚟攞住張牛肉乾,你肯即時磅水就唔開牛肉乾畀你 ( 當然係打折扣),你企硬情願食牛肉乾,交警都冇你符。我從未試過/見過交警無情白事屈錢。
我既經驗係有,而且係同泰國朋友一齊時遇到,我個朋友仲要同警察講佢阿爸係退休警察,先無俾佢屈錢。佢話泰國警察屈錢好常見,本地人都咁講,一定係真。

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-28 11:58 發表

我既經驗係有,而且係同泰國朋友一齊時遇到,我個朋友仲要同警察講佢阿爸係退休警察,先無俾佢屈錢。佢話泰國警察屈錢好常見,本地人都咁講,一定係真。
我嘅經驗係自己揸車親身經歷,我認為咁算係「屈」,因為前題係司機違規在先,唔想畀足罰款就攞一半錢畀交警落格自己袋。

引用:
原帖由 大橋上一人 於 2023-1-28 12:14 發表

我嘅經驗係自己揸車親身經歷,我認為咁算係「屈」,因為前題係司機違規在先,唔想畀足罰款就攞一半錢畀交警落格自己袋。
你既經驗唔算屈,因為你承認違規。我聽泰國朋友講,警察係專屈女司機同遊客,明明無違規都屈佢地,我經驗就係屈我朋友衝燈,其實根本無咁既事。

我個人覺得

條女無話自己無犯法,只係話警察揾各種理由拉佢,咁即係有犯法囉。

1. 租客貨車作私家車用途
2. 無護照係身
3. 有電子煙

佢自己就聲稱無飲酒,我當真先。

咁泰國警察有無屈錢,我唔知,但相信有囉。

其實自己又唔係百分百清白,好心就俾左錢算啦。人地照例,鎖你兩日,仲煩。

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]