• 瀏覽: 33,395
  • 回覆: 92

新冠肺炎單日確診數字持續回落,各項防疫措施撤銷時間引起市民關注。政府專家顧問劉宇隆今日(27日)接受電台節目訪問時指,相信確診數字將逐步回落,中間雖有反覆但不認為會持續上升。對於現行的「口罩令」,劉宇隆認為最快可於2月中下旬在戶外空曠地方率先取消口罩令。

仲要將自己搞到成個疫埠咁到幾時!仲講復常,黎到香港見到全部人都戴口罩,走都走唔設啦,全地球無地方係咁嫁

新聞來源連結:
https://skypost.ulifestyle.com.hk/article/3448705/口罩令|專家倡分兩至三階段放寬口罩令 2月中下旬起室外空曠地方率先取消

慢慢啦!我成櫃口罩未用,丟咗,唔環保得嚟又浪費

拿拿聲取消啦仲婆婆媽媽,偉大祖國都一早唔駛帶口罩,都唔知你仲驚咩L
全球唯一仲要強制帶口罩的地方

上個月盧寵茂咪話「是時候將檢疫及預防責任交給市民」
仲唔拿拿林將戴唔戴口罩責任交給市民

引用:
原帖由 kqj 於 2023-1-27 16:41 發表
取消口罩令無禁止你戴口罩,你可以繼續戴一世

中國戶外都取消口罩令啦,點解香港班高官做事仲畏首畏尾

引用:
原帖由 劉本仁 於 2023-1-27 17:07 發表
可能仲放緊假, 80日大假你估咁容易放完?

引用:
原帖由 kqj 於 2023-1-27 15:41 發表
不會完全無用
飲食,裝修行業,清潔倒垃圾等,日日要用口罩
二手市場

引用:
原帖由 kklkenny 於 2023-1-27 15:58 發表
上個月盧寵茂咪話「是時候將檢疫及預防責任交給市民」
仲唔拿拿林將戴唔戴口罩責任交給市民
一早有市民自己己經先除口罩
食煙講電話己除口罩半小時
根本無理會到口罩令

跑步行山己經無口罩

引用:
原帖由 317248118 於 2023-1-27 16:17 發表

新冠肺炎單日確診數字持續回落,各項防疫措施撤銷時間引起市民關注。政府專家顧問劉宇隆今日(27日)接受電台節目訪問時指,相信確診數字將逐步回落,中間雖有反覆但不認為會持續上升。對於現行 ...
日日仲有幾千、穩陣d好

引用:
原帖由 劉本仁 於 2023-1-27 16:07 發表
政府己講左幾時考慮取消口罩令
無須要太急要取消口罩令
反正己習慣3年

香港一早谷針94%人口己接種
中國點解不跟香港做法狂谷針?
如果中國一早行谷針政策
中國已經早過新加坡日本復常生活
年尾就無嚴重疫情

引用:
原帖由 317248118 於 2023-1-27 17:06 發表

取消口罩令無禁止你戴口罩,你可以繼續戴一世
到時可能又禁帶口罩呢

引用:
原帖由 kwma 於 2023-1-27 16:26 發表

日日仲有幾千、穩陣d好
不要在感染數字上再花心機
復常後會大升
遲些取消口罩令也會上升(如果再公佈數字)
現在開始旅遊探親返港
2千4再上升
有心理準備會上升
會不會1萬2萬不知道

人人3針又中招過希望會少些

引用:
原帖由 劉本仁 於 2023-1-27 17:07 發表
支持戶外唔使戴,室內繼續戴一段時間。

引用:
原帖由 袋中疑惑的神童 於 2023-1-27 16:35 發表

到時可能又禁帶口罩呢
以前有禁人帶口罩?
睇甚麼情況需要禁止
除非犯法情況必禁止人戴口罩

你有咳有傷風正常你是要帶口罩
飲食業己要人帶透明口罩帶帽避免頭髮口水噴落食物上

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]