• 瀏覽: 3,985
  • 回覆: 19
美國傳媒周五(27日)引述知情人士稱,日本和荷蘭將同意加入美國,對華晶片實施出口管制,三邊會談預料最早於當地周五結束,敲...

荷蘭與日本,都加入一齊對付中國,又看看最後結果如何。

新聞來源連結:

https://hk.on.cc/hk/bkn/cnt/intn ... 0127_00992_001.html

日本就預左,估唔到荷蘭都加入

全球最大晶片市場在中國, 看看最後死的是邊L個

太遲啦,
中國已研製出造芯原材料,
不斷減少購買外國芯,
都用自產中國芯。

引用:
原帖由 香港雞蟲 於 2023-1-27 15:34 發表
荷蘭對住老味基本無咩話語權,
最多扭下計叫爸爸比多D jetso,
歐美人對內雖有高低之分,
但對外基本口徑一至,

日本戰犯國同荷蘭限制對華出口晶片, 果然係好聽話的美國家犬啊...

引用:
荷蘭政府受到美國軍事威嚇,可以say no咩?

無用的限制

引用:
問題係幾多加入唔緊要, 如果最後中國唔BUY佢地d貨, 咁佢地就要自己硬食, 塘水滾塘魚. 依家就睇中國有無咁高晶片需求同埋自主研發成唔成功

引用:
原帖由 laws168168 於 2023-1-27 15:50 發表
太遲啦,
中國已研製出造芯原材料,
不斷減少購買外國芯,
都用自產中國芯。
所以點解日荷依家先和應, 因佢地已知中國呢條大水喉都係時間要斷欖, 甘咪扮下同路和應下美國law

荷蘭之前仲話有可能賣光刻機比中國,依家竟然反其道而行,閪人真係信唔過

高科技,賣唔出,只不個係成本嘅一種!

引用:
原帖由 嘻哈嘻哈 於 2023-1-27 15:30 發表
美國傳媒周五(27日)引述知情人士稱,日本和荷蘭將同意加入美國,對華晶片實施出口管制,三邊會談預料最早於當地周五結束,敲...

荷蘭與日本,都加入一齊 ...
美國玩死自己尐公司
冇左中國訂單, 邊有錢去研發新晶片
 十年後阿爺成功生產, 老尾又葡萄

引用:
唔到佢唔加入啦, 你估荷蘭執政政府唔驚突然出現大規模"示威"咩

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]