• 瀏覽: 10,640
  • 回覆: 33
+7
每逢北約援助某些裝備
某位腦殘烏粉就會無腦亂吹
這次又吹西方援助的最多200輛主戰坦克可以輾壓俄國坦克
完全不考慮烏克蘭缺乏完整戰術體系及後勤保障

更可笑是吹甚麼"北約武器陸空聯合攻擊戰術"
明顯對俄烏戰場欠缺基本的認識
所以過往鬧出了"運重武器去馬里烏波爾內外夾擊"、"北約戰機深入俄羅斯摧毀核武器"這種奇葩言論成為笑柄

言歸正傳
談一談我對北約援助主戰坦克的看法
200輛主戰坦克放在俄烏戰場上到底有甚麼作用?
分散用在漫長的烏東前線上相當於九牛一毛
如果說集中使用在某一個方向上反推一波
倒是有一定的威脅
最有可能是扎波羅熱方向
問題是烏軍沒有空軍支援、兵員素質明顯下降的情況下步坦協同作戰的能力成疑
北約坦克在這種環境下面臨的威脅是全方位
武裝直升機、反坦克單兵武器、無人機及火炮都可以摧毀這些坦克
北約坦克在非對稱戰爭、治安戰裡都會飛頭
更不要說是在烏東戰場

總結:作用是有,但絕對不是腦殘烏粉所講可以有扭轉局勢的奇效
腦殘烏粉幻想的坦克大戰、北約坦克射爆蘇制坦克的畫面是絕少機會發生
單論技術兵器如何先進優越而不論如何融入作戰體系和戰場態勢
就是腦殘中的腦殘、軍盲中的軍盲

小弟最想知,美德話提供坦克,邊個去開車?邊個去作戰統一指揮?邊個去後勤支援?如果批車落入俄仔手上,怕唔怕機密外泄比對手?

引用:
原帖由 kaiserken 於 2023-1-27 10:14 發表
小弟最想知,美德話提供坦克,邊個去開車?邊個去作戰統一指揮?邊個去後勤支援?如果批車落入俄仔手上,怕唔怕機密外泄比對手?
連援助的M777榴彈炮都是閹割版
貧鈾複合裝甲和貧鈾彈就不要指望了

引用:
原帖由 kaiserken 於 2023-1-27 10:14 發表
臨急抱拂腳嘅軍援,只可以當損耗品用
總之到貨時 有彈藥識行 就算,其他只有各安天命

好懷疑今時今日坦克係前線生存能力,簡單一個單兵肩托反坦克導彈已可以收佢皮。俄軍係俄烏戰已經損失上千部,全部都係活靶。

那是由深虎供應⋯美軍已經捕捉到納粹黑暗軍隊的位置 德and烏
特朗譜所通訊帳號已激活
他們現身了

引用:
原帖由 yeungph 於 2023-1-27 11:31 發表
好懷疑今時今日坦克係前線生存能力,簡單一個單兵肩托反坦克導彈已可以收佢皮。俄軍係俄烏戰已經損失上千部,全部都係活靶。
搞笑的說法
光提單兵可以反坦克
說得好像坦克不能反單兵一樣
坦克挨一發反坦克導彈
車組人員有不小機率存活
你輕步兵可以挨一發炮彈嗎?
烏克蘭單兵打掉俄軍坦克的代價是大量天靈蓋

"俄羅斯損失咗三千架坦克,呢個數就差不多!"

智障不停講俄軍有好大損失
但係就永遠講唔出邊個番號被打殘

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-1-27 12:23 發表

搞笑的說法
光提單兵可以反坦克
說得好像坦克不能反單兵一樣
坦克挨一發反坦克導彈
車組人員有不小機率存活
你輕步兵可以挨一發炮彈嗎?
烏克蘭單兵打掉俄軍坦克的代價是大量天靈蓋
一粒子彈 就可以收一支洲際導彈皮
我諗冇人會話 有槍就唔需要洲際導彈

問題好簡單,係呢粒子彈點樣先可以有機會 打支洲際導彈

成功爆菊一次就吹幾十年
死幾多人先成功爆一次菊冇人會知

最好嘅參照就係韓戰
作為輕步兵嘅巔峰,曾經大戰美國坦克群
爆唔少坦克嘅菊花添
到最後一戰上甘嶺,比人炸到個康山頭平都要守,就係因為 過左上甘嶺 就係平原,美國坦克可以長驅直進,唔失得…..

坦克係有視野缺陷,好易比人爆菊
不過正宗做法係步坦協同,人車互保

拎一架比阿爺研究下

今次真係提供歐美武器,不過……
舊款豹2喎,又係軍援30、40年前軍備對抗今日俄羅斯武器

斯基錯過停火最佳時機,烏克蘭只能淪為外國去庫存、試新藥、武器、戰術等試驗場

點解成日都話坦克怕爆菊
其實用彈弓刀正面打都死(因為係罐頂斬首)
問題係你唔會夠坦克開炮快,手提反坦克武器都係半主導,要照射/搖控,人死左,粒彈就好易失控

一個慘被坦克手誤會嘅記者,最後嘅工作…….

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-1-27 10:00 發表
每逢北約援助某些裝備

所以過往鬧出了"運重武器去馬里烏波爾內外夾擊"、"北約戰機深入俄羅斯摧毀核武器"這種奇葩言論成為笑柄

言歸正傳
2 ...
https://southfront.org/destroyin ... ng-munition-videos/

自殺式無人機炸毀榴彈炮

引用:
原帖由 kim_12346 於 2023-1-27 10:00 發表
每逢北約援助某些裝備

言歸正傳
2 ...
https://southfront.org/destructi ... ensive-area-videos/

自殺式無人機炸毀S300防空導彈

就算係有代差,但數量太少,起唔到作用,再講坦克現今有太多天敵,最...最...最重要一點,而家打地面戰打嘅係士兵,烏雞現疫前線老兵都死得7788,北約有幾多人肯賣命出人手去打?

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]