• 瀏覽: 39,579
  • 回覆: 451
  • 追帖: 3
+9
移民芬蘭|芬蘭,被譽為世界上最幸福的國家,亦是聖誕老人的故鄉,給人一種夢幻悠閒的感覺,當地人的生活或許令不少港人夢寐以求,但實際上…

華人文化係窒礙個人發展,父母生仔求回報,因為怕孤獨而死抓住啲仔女唔放,開口埋口一家人一家人,再牽連一大抽無謂親戚,引申一大堆繁文縟節

另外係華人鍾意死做爛做,除因為欠缺安全感(親生仔不如近身錢云云),亦因為欠缺文化層面的精神生活。例如香港人唔返工有乜好做?都係無無聊聊吃喝玩樂

香港人係唔配有work life balance

work life balance嘅原意係,你唔需要花太多時間去賺取生活費,你有時間與心力去發展自己興趣,文學、藝術、音樂、各種體育運動、手工、…etc

衣食足,就有餘裕追尋生物層面以上嘅嘢

但香港人(或,普遍地,華人都係)衣食足,只會諗追求更多衣食。供完一層樓就想再供多層。畢生所謂成就就係嗰幾層樓,同埋啲仔女,拜年時同啲無謂親戚曬吓自己個仔哈佛畢業之類

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/article/856932

熄燈,鎖門,爆大鑊
so silly 

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 09:08 發表
移民芬蘭|芬蘭,被譽為世界上最幸福的國家,亦是聖誕老人的故鄉,給人一種夢幻悠閒的感覺,當地人的生活或許令不少港人夢寐以求,但實際上…

...
https://youtu.be/vxwpNrVHpaw

而且芬蘭反露西亞

其實到處烏鴉一樣黑,住過外國既會知道外國唔係天堂。你以為鬼佬父母唔會苛索仔女太天真了,你去睇下外國討論區就知道係一樣。各種父母各種人際利益關係係度度都有架

原來愛係精神勒索黎既,不過呢句野只針對華人
西人愛就係偉大啦

條路自已揀, 賴嘢唔好喊.

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 09:08 發表

...
自私嘅人諗法?

引用:
原帖由 1=1234 於 2023-1-27 09:22 發表
其實到處烏鴉一樣黑,住過外國既會知道外國唔係天堂。你以為鬼佬父母唔會苛索仔女太天真了,你去睇下外國討論區就知道係一樣。各種父母各種人際利益關係係度度都有架
yes, 100% agree

引用:
原帖由 1=1234 於 2023-1-27 09:22 發表
度度都有,比例多與少、程度嚴重與輕微,都有分別

英美嗰邊普遍一到仔女成年就鼓勵佢哋出去自立,兩老自己有自己生活

華人就開口埋口一家人齊齊整整,最好十代同堂,困獸鬥

"所謂的愛、孝順、包容,某程度上都是華人的精神勒索。"

如果我係佢父母,睇到唔會嬲,但一定很傷心。

小弟一生人,都係我行我素,從不在乎別人點睇我。但近見年見父母身體衰退,真係好傷心,希望在佢地有生之年多陪佢地。

"父母養育之恩,一生無以為報",給所有年輕人。

引用:
電影劇集是美好的

現實兩回事

芬蘭當地人自我中心只需顧自己!
我相信大部份歐洲人都係咁架啦,仔女成年就要靠自己賺錢養自己!
係班政客死吹爛吹話要關注中國人權之嘛,尤其係英國,半年就出個香港報告!

引用:
原帖由 banjo. 於 2023-1-27 09:28 發表
條路自已揀, 賴嘢唔好喊.
係咪講緊呢啲 

https://www.hk01.com/article/807113

受害人陳小姐2017年響應政府宣傳,鼓勵港人移居大灣區,所以在中山置業,最後卻換來「爛尾樓」。

陳小姐︰邊個幫我哋出頭?

陳小姐續說,過去曾前往北京申訴,「我哋愛國,我哋愛港,先上去買物業住、收租,𠲖家出咗事,政府唔可以就咁將個波踢落去政制及內地事務局。邊個幫我哋出頭?我哋父母官去咗邊?」陳小姐希望港府向中央轉達有關問題,協助受影響港人討回賠償。

引用:
原帖由 voyagehk 於 2023-1-27 09:31 發表

自私嘅人諗法?
你意思父母死抱住啲仔女唔肯放手係自私諗法?係。好同意

引用:
原帖由 肥矮太空灰 於 2023-1-27 09:44 發表

度度都有,比例多與少、程度嚴重與輕微,都有分別

英美嗰邊普遍一到仔女成年就鼓勵佢哋出去自立,兩老自己有自己生活

華人就開口埋口一家人齊齊整整,最好十代同堂,困獸鬥
係港孩自己廢,成年後死都要痴住屋企食屋企,自己無能力獨立生活就話父母阻止佢,睇到九成廢青都係靠父母比首期啦!無父母食屎都唔掂。

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]