• 瀏覽: 16,056
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
+29
「移民潮」持續,過去數年不少港人選擇離開香港,遠赴他國發展,其中英國、加拿大成為不少港人的首選地。不過,本港一名27歲碩士女生於去年4月移民

有合理收入就未必輪到你哋BNOers啦!

新聞來源連結:
https://www.hk01.com/社會新聞/860512/港人移英壓力大-移民顧問籲心理準備重要-搵到收入合理嘅工係難

都係果句,有實力要移民去邊度都得。
要靠 BNO 先移到民既既,就證明能力有限!

搶人飯碗遲早有真西人優先既團體出黎招呼你地

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:21 發表
「移民潮」持續,過去數年不少港人選擇離開香港,遠赴他國發展,其中英國、加拿大成為不少港人的首選地。不過,本港一名27歲碩士女生於去年4月移民

係個這個咁麻撚煩,讀到碩士﹒﹒﹒預期捱吾到咁多架啦。個別例子。  

都係果句,食得鹹魚抵得渴,去咗就唔好死返嚟。

即係預咗"不合理"

應該淨得it, consultant, 精算在英國最為吃香

引用:
原帖由 趣緻寶寶 於 2023-1-26 23:33 發表
即係預咗"不合理"
x2

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:21 發表

BNOer 去英國就好似南亞人來香港,會有咩好工比佢哋做呀?

BNOer出左半斤力收唔返八両咁唔公義都唔反抗咁豬咁奴性既? 

怕咩呢

無可能,自由大過天,錢銀唔重要

文宣講到佢地好易搵食

引用:
原帖由 salabit 於 2023-1-26 23:36 發表
應該淨得it, consultant, 精算在英國最為吃香
香港IT唔係好掂,起台Server已經好巴閉。

主題標籤 #移民
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]