• 瀏覽: 16,178
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
+29
引用:
原帖由 cwilson1 於 2023-1-27 00:04 發表
英國Kensington 區好多無家可歸者, 不排除那些曱甴躝晒去嗰度踎

https://youtu.be/C4gD7GAdM-U

何其民主自由喎
Kensington Avenue 係美國㗎,師兄。

有錢可以解決很多問題

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:21 發表
「移民潮」持續,過去數年不少港人選擇離開香港,遠赴他國發展,其中英國、加拿大成為不少港人的首選地。不過,本港一名27歲碩士女生於去年4月移民

有碩士學歷點解吾返香港係(香港政府)依間全港最大有8000億既公司搵個見習主管做,10年升高管啦,除非你係身有屎走佬果隻

引用:
原帖由 MarkIV 於 2023-1-27 05:01 發表
話喺英國做IT搵得多過香港果條柒頭又老吹!我識果兩隻死曱甴本來喺香港都係經理級,去咗差不多兩年都仲係做倉,搵得多過香港嘅係咪本身做拉線又話自己係做IT呀?
英國公司優先請番本地人先,未脫歐之前,搵東歐,歐盟人,最後判比阿差做。香港人點會有機會?除非當地出名大學畢業又最top 10%

引用:
原帖由 MarkIV 於 2023-1-27 05:01 發表
話喺英國做IT搵得多過香港果條柒頭又老吹!我識果兩隻死曱甴本來喺香港都係經理級,去咗差不多兩年都仲係做倉,搵得多過香港嘅係咪本身做拉線又話自己係做IT呀?
英國IT根本唔算發達,猶其係脫歐後。
唯一係靠金融業頂住。

好有錢走去移民,全世界都係天堂,冇好多錢而走去移民,注定悲慘下場

引用:
原帖由 Essentials 於 2023-1-27 06:54 發表
好有錢走去移民,全世界都係天堂,冇好多錢而走去移民,注定悲慘下場
這道理不是人人明白

引用:
原帖由 23337799 於 2023-1-27 07:04 發表

這道理不是人人明白
吾知吾識咪要去撞下板,當交學費

引用:
「移民潮」持續,過去數年不少港人選擇離開香港,遠赴他國發展,其中英國、加拿大成為不少港人的首選地。不過,本港一名27歲碩士女生於去年4月移民

唔愛國唔愛港
兼攪破壞

自己攞嚟衰
邊個可憐

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:22 發表
都係果句,有實力要移民去邊度都得。
要靠 BNO 先移到民既既,就證明能力有限!
移民係需要計畫及實地考察及短暫住一段時間,有好多移英BNOers 甚至乎未去過歐洲,所以佢哋真係一廂情願靠啲黃KOL資訊及啲地產AA洗腦,最差嘅籍口就係話為咗「下一代」或教育制度比香港寬鬆之類!
其實呢啲都係佢哋未曾喺歐美國家生活及工作過,所以對地區及社區從不了解,更無同外國人一齊共事,所以充滿希望及憧憬未來發展,另外佢哋好多都財力有限,而見識少及無充分準備下就舉家移民,可想而知係自己攞嚟衰!
不過有腦就唔會黃色思維,覺得香港無自由!
小弟去過歐洲生活及工作,更在大陸工作及生活,相比之下都係香港最自由、治安好及方便

引用:

假新聞,手joke千其唔好信,大陰蒂角有是油,快點離開中國香港,以後唔好返來。

英國低下層厭惡性行業 咪留比die 哥做囉 , 幾正呀

引用:
原帖由 andysan4 於 2023-1-26 23:52 發表
文宣講到佢地好易搵食

...
十分之勵志

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:22 發表
都係果句,有實力要移民去邊度都得。
要靠 BNO 先移到民既既,就證明能力有限!
我識好多藍人係用BNO移民,中point

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]