• 瀏覽: 16,192
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
+29
引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:21 發表
「移民潮」持續,過去數年不少港人選擇離開香港,遠赴他國發展,其中英國、加拿大成為不少港人的首選地。不過,本港一名27歲碩士女生於去年4月移民

識得一家人,2個月內已決定做BNOer兼成行,玩移民仲快過籌備去旅行!即食成咁,係咪開心快樂自己先至知!

引用:
「移民潮」持續,過去數年不少港人選擇離開香港,遠赴他國發展,其中英國、加拿大成為不少港人的首選地。不過,本港一名27歲碩士女生於去年4月移民

要移民一定去美國🇺🇸,唔係垃圾英國🇬🇧

引用:
原帖由 急焦長長壽包 於 2023-1-27 01:34 發表

要移民一定去美國🇺🇸,唔係垃圾英國🇬🇧
快啲睇吓趕唔趕個切尾班車。不過呢度好多人話美國日日有鎗擊案,你唔驚?

"美國周四公布延長及擴大給予香港居民的「延遲強制離境」待遇,合資格在美港人在未來24個月不會被執行強制離境。

美國總統拜登周四(26日)公布延長及擴大給予香港居民的「延遲強制離境」(Deferred Enforcement Departure, DED)待遇,合資格在美港人在未來24個月不會被執行強制離境,受惠港人需要在公布日期當天或之前已身在美國境內,包括已受惠2021年實施的DED的人士。"

果個碩士9成9係香港被通緝,明知人工差別咁大點會唔返來?
最離奇係碩士竟然話交唔起900磅月租

引用:
原帖由 salabit 於 2023-1-26 23:36 發表
應該淨得it, consultant, 精算在英國最為吃香
還有醫生和護士都吃香

引用:
原帖由 半夏善良的黑頭 於 2023-1-26 23:45 發表
真的很正面!
所以移民去了英國就一定唔好回來!

你睇南亞係香港既情況,就等於你去到英國會點。人離鄉賤,有錢咪俾兩分薄面你;無就可能賤過地底泥

引用:
原帖由 nelsonnew18 於 2023-1-27 02:18 發表
你睇南亞係香港既情況,就等於你去到英國會點。人離鄉賤,有錢咪俾兩分薄面你;無就可能賤過地底泥
趴街黃甴話係祖國英國做賤民都好過係香港做黃帝

https://www.youtube.com/watch?v=qmkkk4MrzcA

返左祖國英國既趴街黃甴有唔開心就算搵唔到香討老友eddie都可以搵下張甴庭

黃友一定要移民英國,嗰度有民主有自由有普選,就算喺當地瞓街乞食都抵啦,又話中國香港係亂世,中國香港就留返畀我哋中國香港人住啦

都係果句,走咗以後唔好返嚟

風水輪流轉,嘗試下做新移民的滋味,仲有港式英文口音被歧視。。。🤭

引用:
原帖由 nelsonnew18 於 2023-1-27 02:18 發表
你知唔知英國好多城市,包括倫敦,係多種族社會,本土白人反而係少數?

可以用香港南亞人做比較?英國印裔做緊首相喎?香港幾時搵個南亞人做特首?

引用:

點解會搵唔到?
咁分明係英國有種族歧視喎,留英黃人快D反抗社會不公啦 
去到英國比人歧視反而唔出聲,係香港無人搞佢地,就出黎搞事

好馬不吃回頭草  千祈唔好返嚟!!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]