• 瀏覽: 16,091
  • 回覆: 122
  • 追帖: 1
+29
英國Kensington 區好多無家可歸者, 不排除那些曱甴躝晒去嗰度踎

https://youtu.be/C4gD7GAdM-U

何其民主自由喎

移民係揾撻好過現有才去移民, 而家英國根本差到爆, 環境遠不及香港好, 班儍人, 嗡錯, 黃人係咪儍架, 移過英國等死嗎??

引用:
原帖由 h9995435 於 2023-1-26 23:27 發表
陰公,沖4分鐘涼,一年先慳返果£95。夠俾乜?

引用:
原帖由 willy222 於 2023-1-26 23:29 發表
都係果句,食得鹹魚抵得渴,去咗就唔好死返嚟。
肯定唔少會最後死返,然後扮無嘢。講真,老奉5+1會批㗎?移民台灣班傻B用身體證實左,批唔批唔係老奉囉。

引用:
原帖由 神殿老子 於 2023-1-26 23:38 發表

BNOer 去英國就好似南亞人來香港,會有咩好工比佢哋做呀?
洗碗?送外賣?

靠LOTR先移到民都好打有限啦!喺香港都撈唔掂,去到天涯海角都係一樣

囉黎賤

不嬲都知揾工難,就算揾到都少過香港好多

引用:
原帖由 salabit 於 2023-1-26 23:36 發表
應該淨得it, consultant, 精算在英國最為吃香
啱,IT 就分分鐘搵得多過香港。

至於醫生、護士,落差大一來係因為喺香港人工幾乎全世界最高,一下子去到英國呢個比美國、加拿大、澳洲醫護人工都偏低嘅地方,加上嚟到年資不被承認,預咗搵唔返一半。

香港教師人工又係數一數二,中學學位主任收入多過英國大學教授,但嚟到英國基本上唔會做得返教師。

所以我最佩服呢幾類人,犧牲好大!不過都應該計過數至移民啦!

謹以「飯戲攻心」當中幾句共勉:

屋企人喺邊度,邊度就係我哋嘅屋企。
總之,住夠就好走喇。
打開門,行出去,去遠啲。

英國週街碩士都係做麥當勞香港BNO碩士,洗厠所都冇份

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-27 00:13 發表

肯定唔少會最後死返,然後扮無嘢。講真,老奉5+1會批㗎?移民台灣班傻B用身體證實左,批唔批唔係老奉囉。
老奉5+1會批㗎?  當然唔係老奉啦!不過往績話95%成功率,英國國會議員、內閣官員又話BNOers係英國人 (Britons), 我估唔會特別留難我哋呱?!  

附件

ILR Successful Rate.jpg(91.27 KB)

ILR Successful Rate.jpg

BNOers are Britons.jpg(190.7 KB)

BNOers are Britons.jpg

引用:
原帖由 錦衣夜行 於 2023-1-26 23:22 發表
都係果句,有實力要移民去邊度都得。
要靠 BNO 先移到民既既,就證明能力有限!
補充一句 , 今次由香港 ,返去英國的 ,其實大部份都係在英學讀大學 , 扲咗當地專業資格 , 仲要在英國工作咗一段時間 , 有一定 local experience , 由於種種原因 , 例如香港薪酬高一點 , 升遷當時冇佢份, 返嚟香港打咗一段時間工 , 升到 management grade  ,再返英國的那一批人 , 所以佢哋返英國 , 揾返咁上下人工, 都無大問題 , 因為人哋有根基 , 有當地的人脈 。

相反 , 隻身過去 , 冇 local experience , 就真係要好辛苦 , 尋找他鄉的故事的日本篇, 有一段說話 , 要人家睇得起你 , 對你工作能力有信心 , 當地人用 1% 的努力 , 外來人要用 101 % 的努力 ,此言不虛 , 既然過咗去 , 放下包袱 , 忘記過去 , 重新出發。  

真正有能力或勞工階層先好去

個移民顧問想人幫襯佢,唔好信呀

英國福利好,好快適應

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]