• 瀏覽: 14,048
  • 回覆: 58
+2

老牌餅店凱施餅店,去年先後捲入欠薪及欠租風波。而凱施餅店老闆蕭偉堅及妻子元雪全更因被指涉嫌詐騙被捕, 現再遭債權人入稟申請清盤。
清盤案將於3月尾高院聆訊
凱施餅店的母公司凱施食品有限公司(Hoixe Catering Company Limited),上周五(20日)遭債權人Aytat Enterprises Limited (雅達企業有限公司)入稟高等法院,申請清盤。根據司法機構網站顯示,公司清盤呈請案將在3月29日上午10時開庭處理。
翻查資料,凱施食品有限公司於1993年2月18日成立,凱施餅店全盛時期更曾擁有50多間分店。不過,自去年起,凱施餅店涉拖欠約580名員工強積金供款約77萬元,同時又遭多名業主入稟追討租金,以及要求交吉鋪位。而蕭偉堅及妻子元雪全亦被指向財務公司訛稱,公司4個物業只曾經作一次抵押,以獲批出約1,000萬元貸款,於本月初因涉嫌詐騙被捕,獲保釋候查。
沽兩舖套現約1.65億元
凱施餅店近期接連沽售物業套現。繼有傳公司以8,200萬元沽出大圍地舖後,市場消息又再指由該公司或有關人士持有的尖沙咀地舖,新近以8,300萬元易手,而兩個舖位合共套現約1.65億元。
想當年日日中學時候就係食佢d麵包做早餐~~真係回憶黎~~

新聞來源連結:
https://www.am730.com.hk/本地/凱施餅店被入稟申請清盤-案件於3月29日高院聆訊/358436

疫N 抗疫L 雖斷咗,但留下一大堆蘇州X 呢班長期攪壞事、再嫁禍北京的大奸犬,非常可惡

可惜。
復常之路才剛開始。

呢間野成日傳唔掂, 形象大打折扣

剛套現1.65億都還唔掂
咁佢條街數都幾恐怖

OMG 終於都執笠,可惜

玩 L 完

引用:
原帖由 笨豬傻咪 於 2023-1-26 15:37 發表
剛套現1.65億都還唔掂
咁佢條街數都幾恐怖
D鋪都三四按啦,何來有錢?你估FP咩。

引用:
原帖由 Hermas.妹妹 於 2023-1-26 14:47 發表
疫N 抗疫L 雖斷咗,但留下一大堆蘇州X 呢班長期攪壞事、再嫁禍北京的大奸犬,非常可惡
唔好姓賴啦
佢地面包生意無問題ga
係炒鋪出事

引用:
原帖由 君A 於 2023-1-26 15:30 發表
呢間野成日傳唔掂, 形象大打折扣
應該係個仔 洗錢洗得勁

引用:
原帖由 andrewrabbit 於 2023-1-26 16:13 發表

應該係個仔 洗錢洗得勁
佢個仔的確係大洗, 搞左好多野, 但冇咩成果.

都知佢有估怪!間問聯營舖都要收電子支付淨係佢只收現金!

屋企樓下嗰間仲貴過美心面包,唔執就怪!

咁既勢
仲點敢去買黎食?

佢D 麵包幾好食,今日去買左D 包以表支持

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]