• 瀏覽: 24,018
  • 回覆: 122
+2
消費券會推高物價,人民生活更慘.
改派現金啦

建議7月1回歸派1萬,
10月1國慶再派1萬.

引用:
原帖由 fto94 於 2023-1-26 09:52 發表
抗新暴疫3年多私政商經濟老虧了....
已派幾年彈性補貼救金的確有效...!!!
今年應繼續亦可彈性派以現金一次性看效果... 
可當作為 " 蹤合消費支援提升經濟市民士氣補貼救港費 "    
利多於弊!!!!
超市賺到盆滿砵滿。

唔派好過派,行政費又高

派多次就完

引用:
原帖由 假如白滑的獅子 於 2023-1-26 12:56 發表

超市賺到盆滿砵滿。
自已得補貼滿意便可....
超市旺即大市齊旺咪好囉...!!
邊分得咁細節呢!
有能者可助小舖買嘛...

引用:
原帖由 fto94 於 2023-1-26 13:15 發表

邊分得咁細節呢!
點解唔將超市那份分給更有須要的人呢?

引用:
原帖由 fto94 於 2023-1-26 13:15 發表

邊分得咁細節呢!
有人就是想分黨分派, 攪到狗咬狗骨, 個社會越亂越好. 本人就唔明這些損人不利己的行為. 只能理解搧風點火的人很大可能不是在香港住囉.

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-26 10:27 發表
老實講, 派消費券, 不如將呢一萬銀加落退稅果到, 上年個人免稅額十三萬幾, 加一萬退稅,即係年薪大約三十萬就要開始納稅。如果今年再加一萬銀退稅, 變成二萬銀退稅, 好多出嚟做嘢嘅工常市民都可以受惠。與其全民派消費券, 包括食綜援果班社會寄生蟲, 不如增加退稅, 令納直接稅嘅正常市民可受惠, 有付出, 有收獲, 絕對正常同合理, 不勞而獲, 呢的就係歪理。
以上之言已經十幾年來一直有人講,但其實最不切實際

退稅自回歸後特區政府一直做緊,亦退得好多,而且特區政府一直加上其他輔助免稅方式,呢十幾年來,一般打工仔只要唔係中產或以上,基本上加埋其他輔助免稅方式係唔駛交稅(香港嘅中產定位係全球最高,平均年入超過500萬先至叫中產)

而中產或以上,退稅1萬根本不足交稅嘅幾十份一,根本完全冇用

若話唔係打工仔就係大食懶就錯哂,因疫情而失業、65歲至119歲、輪椅人士、盲人...........................都唔係大食懶

若要加上關卡,以入息做定位只會營運成本大幅增加,但效用極細

最佳關卡,就65歲或以上及嚴重傷殘除外,其他嘅一律要有回鄉咭先至有得派,若回鄉咭過期,就等補續回鄉咭先至有得派,因為近幾年若係明顯反中人士,都申請唔到或續唔到回鄉咭,目前香港最少有100萬人以上係申請唔到或續唔到回鄉咭

仲有,最好派現金,既對市民直接實際,亦減免政府好多營運成本,而且消費券唔可以用嚟交租、交水電煤

若死都要派消費券而唔派現金嘅話,就絕不能分多期又每期只派1千至2千,上年咁樣派,陳茂波擺明係利益輸送俾李嘉誠家族

因為中產或以上根本唔志在甚至唔去領消費券,領消費券嘅絕大部份係基層,而基層絕大部份都係住公屋,分多期又每期只派1千至2千,想買傢俬、電器、或金飾保值都必定唔夠,唯有用於超市,而公屋區絕大多數只有百佳,極少數有惠康或華潤,即使有惠康或華潤嘅公屋區,亦必有埋百佳

而財經媒體早就報導過,陳茂波任職完財爺之位後,下一站係做李氏所屬集團嘅財經顧問

引用:
原帖由 .愛心大使 於 2023-1-26 12:51 發表

最緊要快同簡化先真係幫到人,唔好到時又話分幾期同搞乜複雜手續先比人 
至於一班道德能成日話唔洗派同埋政府庫房冇錢之類廢話可以唔洗講,佢地唔申請就可以幫到政府
啱呀!
特事特辨補救整體社會市民再分化細節去派就...
精神時間行政費都無謂地大大浪費...!!
開心事齊齊救市不分化不分上中下是正確!!
你對!有能者可不取的~
更可自掏腰包損助際遇差的貧殘弱者....

阿茂個財爺這幾年最好做,只糸諗派錢,派幾多,又有國家做後盾。

記著今一次算是世紀疫情!!!!!
齊齊積極互助共融生活把......

仲未有太多大陸客仲來港消費,要再派消費券震興本地經濟

引用:
原帖由 fbb6f3ab73f82f 於 2023-1-26 12:21 發表
根本唔駛咁多議員,其實10個就夠,慳返幾多人工
唔只人工,仲有福利同大量行政開支可以慳返,呢班議員,冇咗所謂反對派啦,又有咩見得下人嘅嘢做咗出嚟?

今年利是都派$50蚊起啦,支持派三萬

我估會派三千,分三期,派足一年!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]