• 瀏覽: 19,658
  • 回覆: 213
+11
引用:
原帖由 wilsonkf 於 2023-1-25 09:12 發表
明日大嶼五千幾億成本,中間得千幾億係填海,如果要係新界收咁多地,呢千幾億填海成本會變成二千億收地成本,仲有一旦急住收地,新界佬就會吊高黎賣

另外唔好以為要跨海起交通基建貴
明日大嶼一邊接駁大西北,一邊接駁港島西
唔填海要係港島西起條路去大西北,就一定要經過九龍西,你試下係九龍西收地去起?一呎一萬蚊都唔掂,起條路出黎幾萬億都似
就算唔收地,係市區全地底起路,肯定比係海底同大嶼山貴幾倍
...
反對填海嗰班根本就係地產佬打手,尤其係所謂嘅環團,成班都係地產佬養嘅,當然係同一個鼻哥窿出

要益班地產同建築商嘛,你明嘅

引用:
原帖由 amypat 於 2023-1-25 11:07 發表

其實高鐵香港段為何成條都起係地底,唔貴有鬼咯。擺唔平各方地主同環保極端組織咯。
有班人重好講係大白象工程

地產佬有收賣人出嚟作文

剛開年又出這樣文等人插,73歲的卓百德你當幾高職位都堅離地,是新西蘭人吾回新西蘭養老還在香港占用有限資源。

係唔係嘥錢都要起,吹牙!

填海咪即係加大土地供應囉
自打嘴巴。
明日大魚分明係亞爺授意的。
真大膽!是不是想作反?

係人都知方向報為鄉紳發聲的

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-25 05:28 發表
地主想當政府係水魚,天價賣地呀,政府有少少腦都寧願填海啦。世界各國填海造地都無人反,係香港填海先會日日有人嘈。
環保L為了幾條魚毛仔做文章 但佢地日日大魚大肉 。

引用:
原帖由 Boris2600 於 2023-1-25 06:33 發表

港英時代收農地易如反掌,原因係規則由政府定,
又有現成土地收回條例,政府唔認真去辦,真係收唔到,
就如《坑》劇一樣!
至於明日大嶼,見到係由幾塊填海區組成,而唔係單獨一塊陸地,哈哈
就正正係97前港英政府大量出售地皮
香港先至有地冇樓起
全都係外國資本下再轉售比果幾間地產霸權
你睇屈臣太古太平洋

其實我都想問,填海啫,點解咁多人會咁驚?
保護海洋生態,DLLM啦
浪費金錢,DLLMx2啦
跟本就係威脅你班地主利益
以我計,填海1700公頃,最大好處就係政府變番做大地主,奪回土地/樓房定價及供應權

解決房屋問題有100個方法,
視乎做唔做.

賣地是政府的財路,
賣樓是地產黨的財路.
天下誰會斷自己財路?

又填海又收地唔得的咩??

政府教大家乜嘢叫 倒錢落海

引用:
原帖由 Boris2600 於 2023-1-25 04:04 發表
現年73歲的卓百德,自1988年初起曾為摩根士丹利之董事總經理和顧問總監,曾擔任之職能包括區域研究部主管、區域策略師及區域物業研究部主管。雖然他在新西蘭出生,但長居香港幾十年,其中文名也是由他自己去改,多年來見證香港樓市變化,對香港住宅質素更有深切體會,坦言目前港樓遠遠不及新加坡,原因在於港府一直拒絕加大土地供應。

希望D高官翻睇幾次春晚《坑》,
浪費海洋生態、數千億及十幾年時間,
為的唔想 ...
你地做緊乜,香港人心中有數!真後當香港人係智將?咁驚就判大嶼比我做啦,邊可能會蝕?我賺到分9成比政府!根本就賺硬!

引用:
原帖由 Boris2600 於 2023-1-25 04:04 發表
現年73歲的卓百德,自1988年初起曾為摩根士丹利之董事總經理和顧問總監,曾擔任之職能包括區域研究部主管、區域策略師及區域物業研究部主管。雖然他在新西蘭出生,但長居香港幾十年,其中文名也是由他自己去改,多年來見證香港樓市變化,對香港住宅質素更有深切體會,坦言目前港樓遠遠不及新加坡,原因在於港府一直拒絕加大土地供應。

希望D高官翻睇幾次春晚《坑》,
浪費海洋生態、數千億及十幾年時間,
為的唔想 ...
新加坡大把平地仍然填海發展!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]