• 瀏覽: 19,594
  • 回覆: 213
+11
明日大嶼五千幾億成本,中間得千幾億係填海,如果要係新界收咁多地,呢千幾億填海成本會變成二千億收地成本,仲有一旦急住收地,新界佬就會吊高黎賣

另外唔好以為要跨海起交通基建貴
明日大嶼一邊接駁大西北,一邊接駁港島西
唔填海要係港島西起條路去大西北,就一定要經過九龍西,你試下係九龍西收地去起?一呎一萬蚊都唔掂,起條路出黎幾萬億都似
就算唔收地,係市區全地底起路,肯定比係海底同大嶼山貴幾倍
(仲有九龍西唔可以再填海,如果唔係九龍中既排洪系統就會出事,一年水浸十幾廿次都唔奇)

仲有就係時間問題
政府宣佈發展古洞比東涌東填海區早三四年,宜家東涌東進度比古洞快一截

總之邊個出黎話填海唔好收地好既,一係乜七都唔識既智障,一係幫地產霸做打手既仆街

填海成本高,同開發郊野公園比就係高,同收地比填海成本肯定更低

填海好,唔係又話政府官商勾結,收地一樣要賠錢俾班地主。只有地主先會反對政府填海

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-25 05:28 發表
地主想當政府係水魚,天價賣地呀,政府有少少腦都寧願填海啦。世界各國填海造地都無人反,係香港填海先會日日有人嘈。
新加坡同中東國家都係填海做地

引用:
原帖由 Boris2600 於 2023-1-25 04:04 發表
現年73歲的卓百德,自1988年初起曾為摩根士丹利之董事總經理和顧問總監,曾擔任之職能包括區域研究部主管、區域策略師及區域物業研究部主管。雖然他在新西蘭出生,但長居香港幾十年,其中文名也是由他自己去改,多年來見證香港樓市變化,對香港住宅質素更有深切體會,坦言目前港樓遠遠不及新加坡,原因在於港府一直拒絕加大土地供應。

希望D高官翻睇幾次春晚《坑》,
浪費海洋生態、數千億及十幾年時間,
為的唔想 ...
不遷不拆,菜園村一丁塊地搞幾年,用幾年政府填塊地可以大10倍

冇左d大基建
好多工程公司,工人,沒工開

特別某些xxx

不如磚家講吓開埠以來n塊填海地邊塊蝕錢?賺錢嘅又點會係嘥錢?🤭

大把地,三千萬一吋之嘛。

地產商大把地,佢地話事!

引用:
原帖由 amypat 於 2023-1-25 09:08 發表
其實填海唔緊要,只要翻到本就可以,最怕填左d地無經濟效益,政府無錢賺姐。
好似講緊高鐵香港段~

環保社團
與地產商意見一致
就知發生乜野事  

引用:
原帖由 mrpossible 於 2023-1-25 09:17 發表

新加坡同中東國家都係填海做地
中東果個世界𡷊,正在陸沉

政府睇住盤數吾係傻仔來的,當然自己地產佬想玩乜嘢,為咗社會的長遠發展,我自己有樓收緊租都支持政府填海造地,激死班地產霸權

引用:
原帖由 vvoy 於 2023-1-25 09:51 發表
環保社團
與地產商意見一致
就知發生乜野事  
住在填海的 反對填海先攪笑

香港嗰啲環保團體真係算把啦

地產最毒 唔止令人不是人
更加一代一代的變 變得更加不是人
短期見數字好睇
長遠一定攪死整體經濟 罪案絕對會增加

「香港不愁無地 抨明日大嶼嘥錢」
係呀,慘得過香港大把錢,填晒落海都唔益班地產佬同農地鄉霸呀!

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]