• 瀏覽: 29,482
  • 回覆: 283
  • 追帖: 4
+8
日本受冷空氣吹襲,多地落大雪。本港旅遊業界估計,目前最少有約4000名旅客在日本,旅行團行程暫時未受大影響。縱橫遊執行董事袁振寧向《星島頭條》記者表示,目前有約1200名團友正在日本,當中一半在北海道,受今次風雪影響,當地部分道路封閉,其中大阪機場連接橋便須封閉,兩個團約50名團友現正滯留大阪機場,他指涉事團友原定入住和歌山白濱溫泉,但已因應情況改為入主住中阪市區酒店,「希望唔使瞓巴士。」

登山纜車或動物園關閉
他表示,當地部份景點例如動物園或登山纜車因風雪關閉或停駛,對行程有輕微影響,旅行社會退還入場門券及略為改動行程配合,改為到室內旅遊點。
至於未來兩日出發的日本旅行團,袁指農曆年的高峰期已過,明日僅約有10個旅行團出發,除非航班取消,否則暫無計畫取消旅行團。
東瀛遊旅行社表示,約3000名團友行程如常,但因風雪關係行車速度減慢,回程航班未見有影響。

冇記錯, 同樣情況幾年前都發生過, 記得乜港姐許太都係其中之一, 仲貓刮咁嘈添

黃人總係不吸取教訓, 香港落下大 雨都狂小香港政府做乜唔停課唔停工,

但而黃人有得返家鄉, 風雪都擋不住, 話之佢零下十幾度, 突然又勇者無懼喎

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1901106/即時-港聞-日本暴雪-約4000本港旅客在日-2團50人滯留大阪機場

班友大雪都去, 唔留港消費, 註定貼錢買難受

好L凍依家

咪好囉, 返鄉下嘛, 可以留係鄉下耐的, 唔好咩? 😆😆😆

抵死呀!做乜嘢唔罵日政嗎?係好撚驚嗎?

個天都唔想佢哋返來

引用:
原帖由 炎夏少象棋 於 2023-1-25 01:41 發表
抵死呀!做乜嘢唔罵日政嗎?係好撚驚嗎?
門口狗係香港就大大聲

附件

313035800_5907185635972157_3917567187927423802_n.png(432.34 KB)

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-25 01:04 發表
班友大雪都去, 唔留港消費, 註定貼錢買難受
乜訂機票酒店時,知道今日會落大雪?

又要包機

引用:
原帖由 巴黎簽左個癈人 於 2023-1-25 03:14 發表

乜訂機票酒店時,知道今日會落大雪?
日本1月成日都會落雪, 唔係咁都唔知呀? 其地方之前都落得好勁,  仲去送頭?  腦殘真係無得救

客死家鄉🤣

引用:
原帖由 賭精精精 於 2023-1-25 01:06 發表
好L凍依家
落葉歸根,凍死都願

引用:
原帖由 登登登登 於 2023-1-25 03:35 發表
客死家鄉🤣
返家鄉又點會系客呀傻豬

引用:
原帖由 有效橢圓的秋葵 於 2023-1-25 03:31 發表

日本1月成日都會落雪, 唔係咁都唔知呀? 其地方之前都落得好勁,  仲去送頭?  腦殘真係無得救
1月成日落雪,之前落得好勁,咁請問人地訂機票酒店時,有冇確實日子啊?我18年1月就係去北海道,當年亦試過落得好勁,但我遇唔到囉,通常訂機票酒店都係好早訂定,根本冇可能知道當年會否有暴風雪,係講緊好暴個隻,幾年先有一次,至於你話1月成日落雪就更無稽,人地就係想落雪去,不如你話香港人唔應該去落雪地方送頭好過啦,係咪?香港人只應該夏天去旅行,係咪?

引用:
原帖由 登登登登 於 2023-1-25 03:35 發表
客死家鄉🤣
E鑊,真係不會回頭。
新年要恭喜先!

主題標籤 #停課
鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]