• 瀏覽: 24,092
  • 回覆: 94
  • 追帖: 1
引用:
原帖由 LEE1989 於 2023-1-24 21:38 發表
今日(24日)大年初三赤口,一名中年女子偕5名友人,前往大嶼山昂坪路的獅子頭山行山,至下午3時許,事主懷疑不慎跣腳,跌落

又係行山意外,大年初三,好可惜,成班人行山都未必安全架 ...
啲搞手真係要考慮吓成員嘅能力搵適合嘅路線.

引用:
原帖由 Retired2019 於 2023-1-24 22:27 發表
獅頭有幾塊大石,估計係扒上去打卡差錯腳,以9.8米每秒速度直接插落愉景灣。
free falling 超過一秒,速度就不止 9. 8 m per sec.

引用:
原帖由 LEE1989 於 24-1-2023 21:38 發表
今日(24日)大年初三赤口,一名中年女子偕5名友人,前往大嶼山昂坪路的獅子頭山行山,至下午3時許,事主懷疑不慎跣腳,跌落

又係行山意外,大年初三,好可惜,成班人行山都未必安全架 ...
行啲有危險的地方,當然很不安全。

去打咭都係『適可而止』從來未去過高難度行山,真係要小心,而且行山打咭位d人多過旺角,更加要小心比人迫咗落山。玩得開心但更要玩得小心。

Lee幾年行山死多過俾車撞死

行山對香港人黎講係高危活動。

行山要量力而為, 否則變自殺 

引用:
原帖由 WangWangWai 於 2023-1-25 07:14 發表

free falling 超過一秒,速度就不止 9. 8 m per sec.
成晚都冇人發現我獅子頭同老虎頭撈亂咗,正明香討真係冇人上!

命系我既,中意點玩就點玩?

引用:
原帖由 綠腳趾 於 24-1-2023 21:50 發表
合家歡既郊遊徑都跌到腳部骨折  
點解港人可以虧到咁既程度
跑住落踩唔實PK

引用:
原帖由 Retired2019 於 24-1-2023 22:27 發表
獅頭有幾塊大石,估計係扒上去打卡差錯腳,以9.8米每秒速度直接插落愉景灣。
愉景灣果度叫老虎頭

大家記住我地係去行山沿路欣賞風光美景唔係去做馬騮周圍爬扮專業扮威還要愛護環境

二十米free fall真係好癲

新年流流紅事變白事,幾無謂

行山友唔要命都要行

[按此隱藏 Google 建議的相符內容]