• 瀏覽: 11,417
  • 回覆: 93
+4
【本報綜合報道】外界憂慮中國大陸將發動武統,台灣已宣布延長義務兵役期。美國傳媒訪問最近服兵役的台灣民眾,他們均認為軍訓過時、無聊且不切實際。一名炮兵形容,「一旦爆發戰爭,我只會成為炮灰」.........

新聞來源連結:
https://orientaldaily.on.cc/content/兩岸國際/odn-20230124-0124_00178_005/軍訓被指過時--台民眾憂成炮灰

中國大陸與台灣軍力此消彼長,台灣有人恐懼自己成為炮灰,我想正常不過。

炮乜灰丫,老共一開打,全扯白旗,仲炮乜

老尾玩烏仔手法,唔知呆娃會醒嗎?!。

引用:
原帖由 andy94 於 24-1-2023 08:52 發表
炮乜灰丫,老共一開打,全扯白旗,仲炮乜
扯晒白旗就變炮友

解放軍紙老虎,中國食不起茶葉蛋

想保命,記得穿條白色底褲。。。🤗🧧🐰

一名炮兵形容,「一旦爆發戰爭,我只會成為炮灰」?
唔會,投誠變英雄!

緊系做炮灰啦,用埋啲貴價二手嘢,一開炮就自爆既話咪即做炮灰囉,點會唔驚喎。

引用:
原帖由 莫小問 於 2023-1-24 09:12 發表
解放軍紙老虎,中國食不起茶葉蛋
台的士佬同中國遊客話(在國內未見過咁大條馬路嘛?)🤭🤭

台灣省軍訓係唔係應該要求同蔡省長—樣,練習逃忙路綫?

引用:
原帖由 kks668 於 2023-1-24 09:32 發表

台的士佬同中國遊客話(在國內未見過咁大條馬路嘛?)🤭🤭
先幾年,有廣州朋友去呆灣旅行。好似去台北,完左之後問佢地感想

佢哋話:好Q落後。。。都唔明點解台灣人會覺得內地好窮。。。

呆蛙童子軍做炮灰是一定的了

引用:
原帖由 莫小問 於 2023-1-24 09:36 發表

先幾年,有廣州朋友去呆灣旅行。好似去台北,完左之後問佢地感想

佢哋話:好Q落後。。。都唔明點解台灣人會覺得內地好窮。。。
我有個朋友前幾年去台北玩左四日, 佢返來就話台北等於內地三線城市左右

不用怕,底氣來自名貴的二手武器,有沒有用或用晤用得着,並不重要

菜英文叫人衝 自己鬆

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]