• 瀏覽: 56,573
  • 回覆: 24
  • 追帖: 3
+5
台灣又傳「失格旅人」事件。一名台灣旅客因放鳥日本一家溫泉酒店的訂房,使旅館損失約24萬日圓(約港幣1.4萬元)引發撻伐,事後該男致電道歉並願賠償。沒想到再傳醜聞,台灣一群遊客到日本拉麵店用餐,6個人卻只點了3碗麵「輪流吃」,被店家制止後不僅怒批店家「不通人情的死頭腦」,還在Google上刷一星負評。

春節期間有大批台灣人湧入日本,不過一名李姓男子卻被日本溫泉飯店「湯布院村(ゆふいん椿)」投訴,指他訂了總價約24萬日圓的食宿後,竟無故未到,讓飯店氣炸。今(23日)被投訴的李男親自致電給業者道歉解釋原委並承諾會賠償飯店所有損失,業者也選擇原諒,表示「台灣的朋友永遠都是朋友」。
聯合新聞網報道,一名台灣旅客近日到位於日本九州福岡的「博多大砲拉麵(博多大砲ラーメン)」用餐,疑似因過程不愉快,而在Google上留下一星負評。該旅客在評論中表示,雖然店家有規定20歲以下的民眾不可進去店裡,但當天外面下雨,且店內沒有其他客人,店家仍不通融讓3歲的小孩入內,因店內空間偏小,讓他們只能輪流在外顧小孩。

怎睇呢???
訂房條友訂了房唔出現, 唔啱!

但食麵單嘢就真係兩睇喎, 小朋友又真係食唔晒碗拉麵, 這家人又冇佔多位, 這店家又有土地細問題, 要人六個只能坐3個, 根本佢都責任囉, 咁都要在新聞互插, 兩個都 太小氣了

台灣人窮係不爭事實, 鬼叫民進黨執政, 
但日本人都冇資格恰我地台省的同胞

新聞來源連結:
https://std.stheadline.com/realtime/article/1900976/即時-中國-6台灣人赴日點3碗拉麵-輪流吃-被制止怒刷負評-不通人情的死頭腦

我記得都有去過這間店食嘢, 有一星???唔覺佢好食囉, 說明那些品評的可信性

引用:
原帖由 candyloveandy 於 2023-1-24 13:21 發表

雖然店家有規定20歲以下的民眾不可進去店裡……

入間拉麵店要睇身份證? 
咪係, 呢檔麵家好串喎

引用:
原帖由 hapef0707 於 2023-1-24 13:33 發表
唔係好明白,6個成年人有幾個小孩?是否3個男人叫了3碗麵,3個女人在外面照顧小孩們?感覺借小孩過橋囉
我反而覺這麵檔怪獸, 
這一間我食過一次, 除價錢便宜, 間鋪裝潢舊外, 真係冇乜特別
所以通常去車站那邊食居多, (近yodobashi那邊, )
那邊反而冇這問題, 個個坐了入去自行去買票機攪掂, 
有見過有人入去冇買嘢食, 人地店家都冇問題, 
但呢間就要小題大做, 過份了

引用:
原帖由 estateman 於 2023-1-24 13:20 發表
台灣省人窮⋯⋯又愛哈日扮富貴
去高雄咪算
台灣人窮係不爭事實, 鬼叫民進黨執政, 
但日本人都冇資格恰我地台省的同胞

引用:
原帖由 xyuli 於 2023-1-24 07:47 發表

呢間 拉麵 我同ex食過
個環境好classic 好傳統
但入面既味道就。。。😅
係呢,這檔平,又開得夜,價錢大眾化為主,但味道係一般!

引用:
原帖由 hh002 於 2023-1-24 15:51 發表

不可能。
香港茶餐廳伙記服務態度己經西到世界個知名。
咪講笑啦,外國大把臭過香港
你咪抹啦
係英國,麻麻,一般冷理港客的感覺,但去法國,簡直眼高於頂

批評香港前,真係留意下,比較下先啦!

引用:
原帖由 220 於 2023-1-24 16:05 發表

香港人班傻B , 認日本係鄉下,可惜日本當佢哋係曱甴。
在日本人眼中,台灣人係次等人
如果大佢認係中國人,日本店家應該唔會咁反應!

引用:
原帖由 eliskw 於 2023-1-24 18:29 發表
如果佢地係白人,日本人係會死狗唔出聲的。
同意!

引用:
原帖由 瘋狂爽快的花市 於 2023-1-24 17:34 發表
吾系錢的問題,去旅行想盡量吃不同種類的食物,人的食量又有限,咪每人每樣試少少law,甘每次亦只有三人在鋪內,對店家有何損失,反而班呆仔上網唱人就小家la
同意,
有些真係這樣

我自己上次係天神都係咁,一個下午食5餐
跟住TripAdvisor的排名來試
但有好似這方式,一路由拉麵店,烏冬店,壽司店,火鋪鍋,最後去屋台,嗰日都食到頂唔順,一天都投降

所以用一個餐兩個人試,咁輪流遂間試,會耐玩好多

引用:
原帖由 mpc05 於 2023-1-24 19:43 發表

如果同時間6個人坐既話, 絕對同意要俾6份錢, 但係如果一個出一個入既話, 又唔使間舖換執野, 都係一個人食果個麵, 咁點解要計兩份??  除非你話一個鐘任食就另計, 但一碗麵, 已經俾左錢既話, 咁食客點食人地既事. 如果佢地咁食霸多左成個鐘又另計, 編報導冇頭冇尾, 好難講.
其實係的,而且這些抽麵店,根本坐唔耐20分鐘左右都食完,所以,那店有問題,而那班台客又係衰,見到咁衰規矩,咪去第間,中州那區大把呢d,唔得搭車去博多站,大把店,上面成條拉麵橫丁係度,大把有得揀!
最主要,間嘢是賣平民化,味道都係一般,我多數行遠d去食炸豬扒飯好過,地方好坐好多!

引用:
原帖由 starr 於 2023-1-24 20:27 發表

係衰既,不過起碼我未見過香港茶餐廳逼你一人叫一個餐
大家樂,美食廣場根本唔會介意幾多人食一個餐!

而這些日本拉麵更加讓客逗留的時間就仲短,所以日本那店又太心眼窄,而台灣班友又太奴性,咁多規矩的日本食店直頭唔去添!

所以,雙方都有問題!

引用:
原帖由 愛$的平凡上班族 於 2023-1-25 01:32 發表
20歲以下不 招待 就知道串喇,仲入去食, 攞嚟激自己
其實, 有咁的爛規條,又真係得Q閒入去, 呢簡嘢, 又唔係咁好食, 唔食佢又唔係唔得

其實九洲的醬油拉食好食, 豬骨拉麵好味, 但唔及北海道的咁正囉, 不過後者價錢會貴三百日元

所以唔食呢間嘢, 根本冇乜所謂

引用:
原帖由 農場藍色腳毛 於 2023-1-24 23:27 發表
600日圓一碗平到飛起,咁都要兩個人食一碗,只可以講客人窮店家小氣,可以話係惺惺相惜
再平可去門司港食河豚那邊,裡面居民住那區有間東急定甚麼唔記得咗,頂樓有美食廣場,350日元有交易,一個烏冬套餐

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]