• 瀏覽: 23,344
  • 回覆: 173
  • 追帖: 1
工聯會促請政府在新一份財政預算案,派發至少一萬元消費券,以刺激本地消費。 行政會議召集人兼新民黨主席葉劉淑儀不支持再派發消費券,認為去年的消費券已反映提振效力有限,應投資在長遠發展,配合適當扶貧措施。

不派一萬元, 可以考慮免交稅

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/工聯會促政府再派消費券-葉劉淑儀不支持再派-102237103.html

金玄棧@玄武子
支持葉劉, 唔好養到懶蟲咁肥.

引用:
原帖由 SamuraiBlack 於 2023-1-23 22:12 發表
工聯會促請政府在新一份財政預算案,派發至少一萬元消費券,以刺激本地消費。 行政會議召集人兼新民黨主席葉劉淑儀不支持再派發消費券,認為去年的消費券已反映提振效力有限,應投資在長遠發展,配合適當扶貧措施。

不派一萬元, 可以考慮免交稅

新聞來源連結:

https://hk.news.yahoo.com/工聯會促政府再派消費券-葉劉淑儀不支持再派-102237103.html
啱, 寧願將呢一萬銀撥入免稅額, 等交直接稅嘅正常市民可以受惠, 好過派消費券去養一班蠶食社會資源嘅寄生蟲。

支持葉太,香港已經係低稅率、窄稅基

引用:
原帖由 smallcannon2002 於 2023-1-24 08:07 發表

啱, 寧願將呢一萬銀撥入免稅額, 等交直接稅嘅正常市民可以受惠, 好過派消費券去養一班蠶食社會資源嘅寄生蟲。
支持退稅。

引用:
原帖由 sam1681818 於 2023-1-24 08:22 發表

支持退稅。
有數得計, 一個正常市民, 勤勤力力返工, 好多納直接稅都超過二萬, 好似上年有一萬銀退稅, 如果今年加多一萬, 即係二萬, 亦都好多正常市民可以受惠, 點都好過去養一班社會寄生蟲。

雖然我缺錢,想有政府幫助,但葉太太都講得有理。

如果今年冇得派一萬蚊,將會有好多跳樓跳海跳崖跳路軌燒炭上吊及滅門慘案發生

支持政府繼續派俾市民, 唔好再派俾葉劉就得喇!

葉太幾錢人工呀?

我都覺得不應該再派消費券,應該直接派1萬現金。。。🤭🐰🧧

政府唔派,呼籲「工聯會」自己派,反正「工聯會」咁很多『蛇齋餅粽』,應該好有米!

叫鄉里落黎攞$1000,買$1000奶粉、止痛藥,返去再賺一筆!

引用:
原帖由 finish2022 於 2023-1-24 09:13 發表
葉太幾錢人工呀?
退休高官, 個個月納稅人供奉住佢攞長俸到死為止

已復常了再派沒意義

鍵盤翻頁
左右
[按此隱藏 Google 建議的相符內容]